ako svi odu, ko ce se boriti

Ako svi odu, ko će se boriti

Za vreme inflacije, jedan mladić je imao želju da položi vozački ispit radi vozačke dozvole, a potom ode na odsluženje vojnog roka.

Imao je želju da postane vozač u vojsci kako bi usavršio vožnju i ostvario svoj san.

Mučno sakupljajući novac, mladić je uplatio polaganje vozačkog ispita. Vrednim učenjem i zalaganjem mladić je stekao znanje za polaganje vozačkog ispita. Izvozivši dovoljan broj časova sa svojim instruktorom, stekao je pravo na polaganje vozačkog ispita.

Na dan polaganja dobio je pismeni test koji je rešio sa maksimalnim brojem poena. Pun samopouzdanja mladić izlazi na polaganje vozačkog dela, sa svojim instrukturom i saobraćajnim inspektorom. Vozeći propisno završio je zadatu vožnju i ujedno drugu polovinu potrebnog testa. Po parkiranju vozila, instruktor pri izlasku pohvaljuje nezvaničnog vozača. Preostali član komisije se obraća ciničnim smehom mladiću izgovarajući: “nisi loše vozio za svoje godine, ali polaganje se mora podmazati.“ Zbunjeni mladić shvativši izgovorene reči, ne polaže vozački ispit, i u svom tom razočarenju uviđa korupciju državnih organa. Ne ostvarivši svoj san mladić shvata korumpiranost i odlazi svojim putem. Nije želeo nikog i ništa da podmazuje.

Odselio se u Kanadu, položio vozački bez podmazivanja i završio vojnu akademiju tamo kao primeran i sjajan student. Sada je vojni pilot i ponosno služi svojoj novoj domovini.

Par decenija kasnije jedan drugi mladić sprema se da upiše vožnju i saznaje da je sve isto kao i u doba inflacije. Kao da nije prošlo par desetina godina, polaganje se i dalje podmazuje. Odlučuje da se bori, da bude istrajan i da, baš kao i njegov otac, ne uđe u lanac korupcije. Vozio je mesecima, vežbao testove, hrabro otišao na polaganje i položio i jedno i dugo iz prve! Vraćajući se kući, sreo je drugaricu i pohvalio joj se, a ona ga je sa podsmehom pitala koliko je častio instruktora ili policajca, ili, možda obojicu. Ispričao joj je priču o svom ocu i razlogu zbog kojeg je on napustio zemlju, kao i razlog zbog koga je on odlučio da se vrati u Srbiju.

Ako svi odu, ko će se boriti?

S.V.