Anica i Stefan te zovu da im se pridružiš

Anica Stamenković, mlada aktivistkinja iz Ćićevca, omladinska radnica i političarka, postala je jedna od predstavnica mladih u Savetu za mlade Vlade Republike Srbije. Na konkursu koji je raspisala Krovna organizacija mladih Srbije, Anica je uspela da bude jedna od petnaest izabranih mladih osoba sa teritorije cele Republike Srbije. 

Anica je pronašla sebe u omladinskoj politici i javnom zagovaranju, kroz proces “Odlučionica”, uz još dva lokalna koordinatora, potegla je inicijativu o osnivanju lokalnog Saveta za mlade, polaznica je četvrte generacije Akademije omladinske politike i učesnica dijaloga sa premijerkom. Smatra da je potrebno da država, ali i svi subjekti omladinske politike, sarađuju, da zajedničkom snagom učine Srbiju povoljnijim mestom za mlade. Kao savetodavno telo Vlade, Savet obezbeđuje da se glas mladih čuje i uvaži, tako da mladi učestvuju u izradi, sprovođenju i praćenju realizacije javnih politika, na ravnopravnoj osnovi, pod istim uslovima i sa jednakom moći odlučivanja kao predstavnici institucija.

“Volela bih da promenim položaj mladih u našoj državi. Smatram da nas kao mlade ne cene dovoljno i da nismo ozbiljno shvaćeni. Volela bih da pomognem da se glas mladih čuje, kao i njihove želje i potrebe. Veoma sam srećna što sam predstavnica mladih u Savetu za mlade Vlade Republike Srbije. Velika mi je čast što me je KOMS prepoznao kao aktivnu mladu osobu i pružio mi ovakvu priliku. Potrudiću se da unapredim sebe i svoje veštine kroz ovaj mandat, ali i da uz ostale vredne i aktivne mlade predstavnike unapredim omladinsku politiku i naš status u državi” rekla je Anica.

Anica i Stefan

„Pre skoro 3 godine, kada sam u Inkluzivnoj kući za decu i mlade, krenuo da se bavim aktivizmom i volonterizmom na radionicama za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, nisam verovao u sebe i svoje mogućnosti, jer sam dugo godina doživljavao lične poraze u pogrešnom izboru fakulteta, zanimanja, interesovanja… Kroz neko vreme, uz pomoć volontiranja u Okularu, radom i trudom, usavršio sam se i počeo da verujem u sebe“ – kaže Stefan Maksimović.

Bio je odličan đak, završio je srednju ekonomsku školu i, činilo se tada prirodno, nastavio je da studira ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu. Nije bio baš sjajan student, apsolventski staž se odužio, a u njemu se gomilalo nezadovoljstvo zbog pogrešno odabranog fakulteta. Shvatio je da njega ekonomija uopšte ne zanima i da ne želi da čitav život provede u kancelariji, ali je već pri kraju fakulteta i situacija mu se činila bezizlaznom. Vratio se u Ćićevac, zaposlio se na nekoliko meseci u Centru za socijalni rad, ali je i tamo, kaže, bio sputan i nesrećan.

Jedina novina koju je zatekao po povratku iz Kragujevca u rodnom Ćićevcu bila je organizacija za decu i mlade Okular, za koju je čuo od koleginice, ali kako nisu imali svoj prostor, već su razne akcije održavali po gradu u vreme koje mu nije odgovaralo, nije uspeo par meseci da ih upozna. Jednog vikenda došao je na svoju prvu kreativnu radionicu za decu i mlade sa smetnjama i zaljubio se u aktivizam. Volonter u njemu se probudio i bukvalno je u istom trenutku znao čime želi da se bavi čitavog života. Ubrzo je bio inicijator akcije koja je obezbedila više od 100 novogodišnjih paketića za socijalno ugroženu i decu sa invaliditetom. Humane ideje ređale su se jedna za drugom, a Stefanu nije bilo teško da svaku sprovede u delo.

Ako želite da se pridružite Anici i Stefanu, a imate od 15 do 30 godina, dođite na Okrugli sto projekta “Prvi put sa mladima o mladima” koje naše udruženje sprovodi sa partnerima iz Centra za kulturu i obrazovanje Sonta i Somborskim edukativnim centrom, koji će se održati u subotu 24.4.2021. u 12 sati u bašti kafea ITD u Ćićevcu.

Mladi učesnici/ce Okruglog stola će steći sledeće kompetence: kako uspešno održati lokalne debate kao metod za procenu lokalnih zajednica i potreba; kako komunicirati različite aspekte zajednice među različitim akterima, kao što su mladi, članovi drugih nevladinih organizacija i neformalnih grupa; kako izgraditi odnose sa različitim omladinskim akterima na lokalnom nivou, kako preuzeti odgovornost za razvoj svoje zajednice.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *