Da se glas mladih daleko čuje

Teodora Đorđević i Anđela Nedeljković sa nama su oko godinu dana i potpuno su različite osobe, ali su se profesionalno udružile i kao tinejdžerke vode projekat pomoći svojim vršnjacima i vršnjakinjama da brinu o svom mentalnom zdravlju. Pored ovoga, obe su aktivne i na svim ostalim našim projektima, Teodora je operativac, a Anđela talentovana umetnica, koja stigne i da sprema svoj operski nastup, prijemni ispit, ali i da isprati svaki naš trening i radionicu. Nije teško kad nešto voliš.

Teodora

Teodora kaže da je aktivna volonterka oko godinu dana u Inkluzivnoj kući za mlade/Okularu, jedna od predstavnica Teen assistants tima i odnedavno volonterka u Crvenom krstu. “Odlučila sam se aktivirati jer želim da saradnjom i angažovanjem u ovim organizacijama/zajednicama doprinesem društvu i da utičem na svoj razvoj (na sebe, svoje razmišljanje, sposobnosti i mogućnosti). Tim “Teen assistants” osnovale smo tri drugarice i ja u cilju saslušanja, razumevanja i rešavanja problema mladih u našoj opštini i šire. Bitno je da se mladi bave aktivizmom jer mogu da se promene razne stvari u aspektu gledanja na omladinske potrebe i doprinese raznim saznanjima iz ugla pojedinaca. Bitno je baviti se omladinskom politikom jer smo mi buduće generacije, što više poznajemo probleme zajednice moći ćemo i da je demokratski menjamo. Moj cilj je da doprinesem težnji da se glas mladih dalje čuje” – kaže Teodora.

Anđela

Anđela Nedeljković ide u treći razred Srednje muzičke škole i bavi se pevanjem. Pored interesovanja za muziku uvek je privlačio humanitarni i timski rad. Tako je prvi put saznala za Crveni krst i njihove akcije. Pridružila im se i stekla mnogobrojna lepa iskustva. “Nakon Crvenog krsta postala sam deo Okular tima, kao i grupe Teen Assistants. Najveće zadovoljstvo i radost mi pričinjava kada učestvujem u promenama u svojoj lokalnoj zajednici, kada mogu da iskažem svoje mišljenje i pomognem pojedincu ili grupi ljudi. Mi smo oni koji mogu da promene stvari i da se bore za svoju bolju, zdraviju i lepšu budućnost!” – poručuje Anđela.

Ukoliko želite da dobijete besplatan savet za problem koji vas muči, pišite neformalnoj grupi Teen assistants, tinejdžerkama koje su rešile da svojim vršnjacima obezbede podršku školskog psihologa ne samo u školama, već i online. Pogledajte njihov Zid problema i rešenja, možda je njihov psiholog odgovorio baš na neko pitanje koje i vas muči.

Ako želite da se pridružite Anđeli i Teodori, a imate od 15 do 30 godina, dođite na Okrugli sto projekta “Prvi put sa mladima o mladima” koje naše udruženje sprovodi sa partnerima iz Centra za kulturu i obrazovanje Sonta i Somborskim edukativnim centrom, koji će se održati u subotu 24.4.2021. u 12 sati u bašti kafea ITD u Ćićevcu.

Mladi učesnici/ce Okruglog stola će steći sledeće kompetence: kako uspešno održati lokalne debate kao metod za procenu lokalnih zajednica i potreba; kako komunicirati različite aspekte zajednice među različitim akterima, kao što su mladi, članovi drugih nevladinih organizacija i neformalnih grupa; kako izgraditi odnose sa različitim omladinskim akterima na lokalnom nivou, kako preuzeti odgovornost za razvoj svoje zajednice.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *