Evropska oznaka kvaliteta za nastavnicu naše škole

OŠ „Dositej Obradović“ iz Ćićevca, odnosno koautorka i koordinatorka projekta nastavnica Aleksandra Milutinović, uz  pomoć koordinatorke i nastavnice engleskog jezika Tamare Milić Mihajlović, koja inače i vodi našu novinarsku sekciju, i  zalaganje nastavnika engleskog Miodraga Dimića i Aleksandre Ivanović na prevođenju članaka, dobila je evropsku oznaku kvaliteta za eTvining projekat „Mladi novinari današnjice – odgovorni digitalni građani sutrašnjice“. Radi se o najprestižnijoj nagradi u ovoj kategoriji projekata, koja se dodeljuje samo najboljim evropskim projektima.

„Mladi novinari današnjice – odgovorni digitalni građani sutrašnjice“ međupredmetni je projekat, stvoren da podstakne kritičko razmišljanje učenika i pripremi ih za odgovorne digitalne građane.

Projekat se prvobitno zasniva na uspostavljenom Erasmus + KA229 projektu, koji okuplja škole iz Hrvatske, Severne Makedonije, Srbije, Rumunije i Španije, ali su, za potrebe eTvininga, proširili njegov opseg uključivanjem dodatnih partnera putem eTvininga iz Italije, Irske, Turske i sa Kipra, koji su izrazili interesovanje za predmet projekta.

Partnerstvo se zasnivalo na zajedničkom uverenju da ne treba samo pasivno posmatrati kako naši učenici i vršnjaci provode vreme na svojim pametnim telefonima konzumirajući vrlo često trivijalan sadržaj na društvenim mrežama. Ti sadržaji su takođe puni stereotipa, posebno prema „prihvatljivom“ izgledu i imaju niske proizvodne standarde i estetske nivoe, a jezik koji društvene mreže koriste nije u skladu sa književnim standardima. Drugi deo ovog projekta počeo je na eTvinning platformi u novembru 2020. godine.

U oviru ovog projekta napravljen je školski digitalni list „Đačka iskra“, koji Vas pozivamo da pročitate: https://djackaiskra.home.blog/

Mladi novinari nastavljaju sa radom i izveštavanjem i raduju se razmenama sa đacima iz partnerskih škola čim ova situacija sa pandemijom prođe.