Girl power – moć devojaka oduševljava

Projekat Girl power zamišljen je kao projekat za devojčice/devojke i žene, koji kroz petodnevnu feminističku školu osnažuje i podstiče ih da aktivno deluju u svojim lokalnim zajednicama. Međutim, projekat je nadmašio sva očekivanja i pretvorio se u pravi oplemenjujući ženski pokret, koji ne pomaže i ne rešava samo ženske probleme i pitanja, već se bavi svim aktuelnim dešavanjima u našoj mikro sredini, koja od nas zahtevaju brz i adekvatan odgovor, jer u današnjici nemamo vremena za gubljenje.

U našem regionu u poslednje vreme (godine pandemije) mladi su primetili/e velike promene u ponašanju vršnjaka/kinja. Sve su prisutniji problemi narušenog mentalnog zdravlja mladih, depresija je vrlo česta pojava, a stopa samoubistava povećala se višestruko. Devojke koje su prošle našu feminističku školu, poželele su da direktno razgovaraju sa svojim vršnjacima/kinjama o depresiji i problemima adolescenata/kinja u doba pandemije. Vršnjaci/kinje izuzetno pozitivno su reagovali/e na ovu ideju i pridružile se radionicama na ove teme. Neke od učesnica radionica, koje dosad nisu bile upoznate sa aktivnostima našeg udruženja, poželele su da nam se priključe i same postanu vršnjačke edukatorke jednog dana, da i same pomažu svojim drugovima/drugaricama i/ili ih edukuju na različite teme.

Druga grupa devojaka, koje su pohađale našu feminističku školu, napravile su instagram grupu “Uz dužno poštovanje” i sprovode kampanju koja ženu predstavlja potpuno ravnopravno muškarcu. Imaju i zanimljive edukativne priče o uspešnim ženama, ali i vrlo inspirišuće tekstove, koje prate profesionalne fotografije, koje su same napravile.

Najviše aktivnosti imaju devojke koje su se okupile oko grupe “Jasno kažemo ne”. One su osluškivale aktuelne probleme svojih vršnjaka/inja i održale dve radionice na temu borbe protiv vršnjačkog nasilja. Zbog velikog interesovanja, održale su više radionica nego što su planirale. U sklopu njihove ideje nastali su i brojni edukativni klipovi na temu diskriminacije u školama, koje su snimile u Ekonomskoj školi u Ćićevcu, uz pomoć velikog broja volontera/ki koji/e su se javili/e da učestvuju u kampanji. Na svojim profilima na fejsbuku i instagramu objavljuju videe i vizuale, koje pogleda i više hiljada mladih ljudi.

Moć devojaka nema granica!

Projekat podržala Rekonstrukcija ženski fond.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *