Ima li šta za mene

Dva meseca od početka projekta „Naša zajednica, naša budućnost – ka većoj zapošljivosti mladih“ nekoliko mladih ljudi u Ćićevcu dobilo je posao ili je na pragu da ga dobije, a udruženje Okular bogatije je za nekolicinu novih volontera/ki, ali i honorarno angažovanih saradnika/ca na projektima.

Ovih dana „neki novi mladi ljudi“, koje smo poznavale/i, ali se sa njima dosad nismo družile/i, neprestano dolaze kod nas da pitaju: „Ima li šta za mene?“. Ne traže svi posao, pre bi se reklo da im prija što mogu da se druže i razmenjuju ideje sa vršnjacima/kinjama, slobodni/e da zamisle i sprovedu šta god požele.

Ne ide nam na ruku korona, pa u prostoru može najviše da nas bude deset u jednom trenutku, ali se snalazimo. Stefan je napravio kalendar aktivnosti za svaki dan i tačno se zna ko je u kom terminu. Obuke za aktivno traženje posla vrlo su posećene, a engleski (kad nahvatamo tičerku, koja je prezauzeta omladinska aktivistkinja:)) vrlo inspirativan i zanimljiv. Nije bitno ko koliko zna i da li uopšte nešto zna, znanjem se ne razmećemo, već pokušavamo da ga prenesemo. Pričaonice su onlajn i tamo se priča o svemu – vi birate temu!

Gotovo svaki dan rodi se po neka nova ideja. Oni koji su stalni posetioci naših obuka već su imali prilike da konkurišu za posao, seminar, praksu, da osmisle i napišu projekat za mlade, a imamo već i one čiji je trud pozitivno ocenjen od strane donatora i ovih dana kreću  u akciju!

Zanimljivo je da su naši mladi vrlo aktuelni u razmišljanjima, pa svake nedelje „osvane“ neki konkurs koji je idealan za sprovođenje baš te zamisli koja se rodila poslednje srede. Interesantno je i to što sve rade timski i u Okularu se polako rađa jedan pravi omladinski tim koji preti da postane reprezentacija.

Ukoliko ste mladi, završili/e ste školu/fakultet ili ste je napustili/e jer vas nije zanimalo da učite, ukoliko nešto znate ili vam se čini da ne umete baš ništa, ako vas nešto zanima ili vam je toliko dosadno da ne želite uopšte ni da razmišljate o tome šta vas interesuje, dođite kod nas jer ćete u Okularu pronaći sigurno bar još jednog takvog/takvu, a uvek je sve lepše u društvu. Ne čekajte da posao nađe vas, potražite ga vi. Ako nećete da radite, dođite da učimo zajedno ono što vam se čini da dovoljno dobro ne poznajete. Opet, sve ste naučili i sad biste da učite nekog drugog, ali nemate koga – i to imate kod nas. Sve je besplatno, čak i kafu kuvamo. A ako vas i to mrzi, uključite Zum nedeljom i učestvujte u ćaskanju sa našim devojkama o svemu što vam padne na pamet. Eto, imamo nešto za tebe!

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije i kofinansiran sredstvima Vlade Republike Srbije, a sprovode ga Beogradski centar za ljudska prava, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), Nacionalna asocijacija praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR) i Empirija.