jako loši rezultati

Jako loši rezultati

Korupcija i mito oduvek se mogu primetiti u ljudskom društvu. Nažalost, danas ih ima previše i gotovo je nemoguće izbeći ih. Situacija se izmakla kontroli. Sigurna sam da je većina vas imala susret sa ovom temom i da može navesti bezbroj primera, ako ne iz svog ličnom iskustva, onda iz iskustva nekog svog poznanika.

Moja porodica i ja smo prvi dodir sa korupcijom imali 2014. godine. Majka mi je bila treći mesec trudnoće, kada je otišla na ginekološki pregled. Rezulati su bili “jako loši“ i zbog toga joj je lekar predložio kliniku u Beogradu i POSEBNOG lekara. Samo je on – M.P. ,navodno, mogao da sprovede potrebne analize i da joj pomogne.

Po uputu lekara otišla je u GAK i uradila pregled.  M.P. je odatle uputio u sledeću kliniku, opet kod “neizbežnog“ lekara, S.M. Odmah se kod majke javila sumnja kod naglašavanja određenog lekara od mnogobrojnih u privatnoj klinici.

Za potrebe analiza S.M. je zatražio svotu od 58. 000 dinara, bez kojih je odbio da primi pacijenta. Rezulati su došli veoma brzo, bez ijednog znaka opasnosti.

Ispostavilo se da su pomenuti lekari udruženo radili i vršili korupciju kako bi došli do novca. Ulivali su pacijentima strah govoreći im da im se nešto može desiti kako bi na tome zaradili.

Postavlja se pitanje šta bi u ovoj situaciji radila osoba koja ne može da plati?

Zdravsteni sistem ionako je loš, a više pacijenti ne mogu dobiti ni profesionalno i pre svega istinito mišljenje doktora, a da njih ne vodi motiv ‘kako se obogatiti‘.

Korupcija se ne sreće samo u zdravstvenom sistemima, već u svim sferama života. Naravno, postoje ljudi koji se ne vode primanju mita, ali kako bi povećali taj broj bitno je da širimo svest o ovim događajima, razmanjujemo sopstvena iskustva i odupiremo se njihovom podleganju.

 

A.M.