javna tajna

Javna tajna

Novac, danas je to reč koja okreće Zemlju više nogo što to radi Sunce. Nije li to tužno? Doveli smo nas sve u pitanje hoćemo li preživeti i jedan dan samo zbog novca. Ovo zvuči mnogo oštrije nego što želim reći, ali nije li tako? Pored svog zakona, specijalnih jedinica, doktora, osiguranja i mnogih drugih koje nas štite, moramo se boriti za parče hleba iz dana u dan. U ovo vreme ili se ima, ili se nema, zlatna sredina je ostavljena daleko iza nas kada smo uzdigli materijalno bogatstvo. Novcem  ponekad nestaje vrednost zakona, nestaje zakletva, nestaje čast, pa čak i razum. Ta pojava je postala toliko česta da je dobila i svoje ime – korupcija.

Ovo je danas postala javna tajna. „Niko za nju ne zna“, ali svi je vide. Vide je trudnice u bolovima sve dok otac deteta ne „pozdravi“ doktora. Znamo da je „pozdrav“ ni više ni manje unapred određena cifra šuškavih papira sa upisanim brojevima u beloj koverti. Javnu tajnu vide pacijenti na samrti koji u poslednjem dahu ugovaraju isplatu. Vide je roditelji koji ne mogu pomoći svom detetu dok pati od ozbiljne bolesti. Vide je ljudi koji ostaju bez posla koji im je preko potreban za opstanak. Vide je navijači na utakmicama kada sudija glumi da nema pištaljku. Vide je takmičari koji gutaju pozdrave iz bele koverte prema glavnom čoveku pred svojim očima. Vide je studenti koji osim svog znanja moraju pokazati i debljinu  novčanika. Vidimo je svi, ali su nam oduzeli govor  da bismo je objavili. Očekuju da se sve tajne moraju čuvati. Samo, moramo znati da smo upravo mi najlakši izlaz da se otarasimo korupcije.

Pozivam vas da odlepite trake sa usana i uzmete megafone u ruke. Kada god uočite korupciju, prijavite. Nemojmo čekati da se dogodi nama, našim bližnjima, niti bilo kome. Ne smemo dopustiti da nas korupcija ugrozi i više nego što jeste. Uskoro – moraćemo plaćati nekome i pravo na život Nemojmo to dopustiti!

Ako svi, makar jedan po jedan, ovu javnu tajnu prestanemo čuvati, ako počnemo da se borimo zajedno protiv korupcije, možemo je pobediti. Možda će put biti dug, ali je čvrst. Možemo imati tu nadu u bolje sutra, sutra koje nije zavisno samo o novcu. Sutra u kome je korupcija skoro istrebljena. Baš zato, prepoznaj, prijavi i pobedi korupciju!

 

M.S.