Jedna od najboljih stvari koje su mi se desile u životu

Jovana Janev i Sanja Ivanović dve su devojke koje su tek zakoračile u svet mladih, ali su već iskusne aktivistkinje i jedne od onih zlatnih devojčica, koje možete poslati bilo gde, da debatuju sa bilo kim, a da znate da će zablistati i ostaviti najbolji mogući utisak. Nije to slučajno. Obe su najbolji đaci, svestrane su, komunikativne i zrele, pune empatije za svet oko sebe – devojke za primer. Jovana ide u srednju školu i mi iz Okulara smo najsrećniji što je ostala u Ćićevcu i došla kod nas, a Sanja je osmakinja, i, pored toga što ima mnogo obaveza oko završnog ispita i škole, uvek nađe vreme za sve naše akcije i druženja.

Jovana Janev kaže za sebe da je devojka koja je sasvim slučajno zalutala u aktivizam. “Ne kajem se, to je jedna od najboljih stvari koja mi se desila u životu. Moja prva i najveća ljubav je naravno Okular, moja druga porodica, gde sam okružena pozitivnim i motivisanim ljudima koji su uvek spremni da pomognu i da rade. Tokom leta 2020.godine postala sam deo još jedne velike porodice – UNICEF porodice. Moram da priznam da ništa ne može da se poredi sa volontiranjem i iskustvima u Okularu, ali svako iskustvo kao članice Omladinskog odbora u UNICEF-u meni govori koliko mogu da napredujem i koliko zapravo imam potencijala, koji se još uvek razvija. Takođe, volontiram u Crvenom krstu Ćićevac, ne toliko aktivno za sada ali se trudim da se pokrenem i na tom polju. Za samo godinu dana u aktivizmu postigla sam više nego što sam ikad mislila da je moguće, imam desetak projekata iza sebe, uspomene, stečena znanja i iskustva, kao i prijatelje za ceo život. Ne želim da kažem da svaka mlada osoba treba da se bavi aktivizmom ili omladinskom politikom, ali ako smatraju da imaju mogućnost i da imaju želju da menjaju sebe, svoje okruženje i svoju zajednicu na bolje, ovo je pravi i jedini put da svoj potencijal iskoriste” – poručuje Jovana.

Sanja Ivanović zarazila se aktivizmom na školskim časovima, jer je aktivno učestvovala u projektima svoje nastavnice, koja je pozvala u Okular. U međuvremenu, Sanja je postala sjajna novinarka školskog časopisa i portala za mlade, a vrlo je talentovama za rad sa najmlađima, jer je lepo vaspitana, tiha i strpljiva mlada devojka. “Sve je počelo sa Okularovim kreativnim radionicama i zanimljivim projektima koji su održavani u našoj školi. Nije mi mnogo vremena trebalo da odlučim da ću početi da volontiram u Okularu. U tom trenutku sam mislila da tamo pripadam. Tokom 2020. godine sam počela da se aktiviram na radionicama i tada sam shvatila da moja odluka nije pogrešna. Upoznala sam nove ljude, naučila nove stvari. U Okularu sam okružena sjajnim i pozitivnim ljudima sa kojima je uvek zabavno. Smatram da bi svaka mlada osoba trebalo da volontira jer će tada upoznati nove prijatelje, timski raditi i sjajno se provesti. ” – kaže Sanja.

Ako želite da se pridružite Sanji i Jovani, a imate od 15 do 30 godina, dođite na Okrugli sto projekta “Prvi put sa mladima o mladima” koje naše udruženje sprovodi sa partnerima iz Centra za kulturu i obrazovanje Sonta i Somborskim edukativnim centrom, koji će se održati u subotu 24.4.2021. u 12 sati u bašti kafea ITD u Ćićevcu.

Mladi učesnici/ce Okruglog stola će steći sledeće kompetence: kako uspešno održati lokalne debate kao metod za procenu lokalnih zajednica i potreba; kako komunicirati različite aspekte zajednice među različitim akterima, kao što su mladi, članovi drugih nevladinih organizacija i neformalnih grupa; kako izgraditi odnose sa različitim omladinskim akterima na lokalnom nivou, kako preuzeti odgovornost za razvoj svoje zajednice.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *