Kako si? – ulična akcija mladih u centru Ćićevca

Danas su mladi udruženja Okular održali uličnu akciju u okviru projekta “Problem, promena, akcija”. Naše devojke i momci, koji su bili deo ćićevačkog tima, a zajedno sa mladima iz Niša u proteklih 9 meseci zagovarali za ozbiljnu promenu i poboljšanje kvaliteta života mladih u ove dve lokalne sredine, obeležili su kraj projekta razgovarajući sa Ćićevčanima i Ćićevčankama na teme vršnjačkog nasilja, uključivanja mladih u procese donošenja odluka, ali su im i prilazili sa jednostavnim pitanjem: “kako su ovih dana”.

“Naše društvo pogađaju velike krize i nikada nam više empatija nije bila potrebnija. Shvatile smo potrebu naših sugrađana i sugrađanki da razgovaraju međusobno o onome što se dešava i o tome kako dalje. Deca i mladi se na našim radionicama svakako otvaraju, ali su problem stariji, koji uvek misle da sve znaju i da im nije potrebna pomoć. Zato pozivamo i odrasle, roditelje, staratelje i prijatelje i prijateljice, nastavnike i nastavnice, da nam se pridruže na radionicama i akcijama, da jasno i neposredno čuju mlade. Velika nevolja je u tome što smo prestali da se slušamo, a razgovorom se skoro svaki problem može rešiti.”, kaže Aleksandra Milutinović, omladinska radnica iz udruženja Okular.

Jovana i Katarina Janev su, u ime ćićevačkog mladog tima ovog projekta, organizovale ovu uličnu akciju, a pre nje i radionice na temu vršnjačkog nasilja i delinkvencije za sve zainteresovane srednjoškolce i srednjoškolke u dve srednje škole na teritorijama opština Ćićevac i Varvarin.

“Srećne smo što obe srednje škole prepoznaju značaj ove teme i brinu o tome da njihovi učenici imaju adekvatnu podršku, ne samo nastavnika i stručnih službi, već i vršnjaka, kad žele da sa njima razgovaraju. Radionice su bile odlične i vrlo posećene i nastavićemo ih i nakon završetka projekta. Već su nam se škole iz susednih opština javile i žele da razgovaramo i sa njihovim učenicima”, kaže mlada koordinatorka ćićevačkog tima Jovana Janev.

U okviru ovog projekta udruženje Okular zagovaralo je i za bolju intersektorsku saradnju u pogledu usluga socijalne zaštite za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, ali i za zapošljivost mladih sa invaliditetom.

“Naišle smo na pozitivan doček kod donosioca odluka iz susedne opštine Varvarin, pa se možemo pohvaliti novim saradnjama, koje će, sigurne smo, doneti još mnogo novih zajedničkih akcija. Vrlo je važno da zajedno sa institucijama radimo na poboljšanju kvaliteta života mladih, na prevenciji vršnjačkog nasilja, negovanju mentalnog zdravlja, razvijanju empatije. Samo zajedno možemo doći do željenih rezultata, a to je bolje društvo za naše mlade ljude. Pozivamo sve da dođu, naše usluge su besplatne, a korisne”, zaključuje Aleksandra Milutinović iz Okulara.

Foto: Okular

Rad Okulara podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *