kao na filmu

Kao na filmu

Korupcija nanosi ogromnu štetu društvenom sistemu, toliku da na kraju sve norme morala bivaju pregažene. Ironično je to što se pojavila i tamo gde ne bi trebalo da je ima, u organu koji bi se trebao protiviti tome – sudu.

Sigurna sam da ste mnogo puta čuli da je neko potplatio tj. ponudio mito nekom sudiji ne bi li dobio slučaj. Iskreno, mislila sam da se ovo većinom dešava u filmovima i da ljudi preuveličavaju stvari. Nažalost, to nije istina. To sam shvatila tek kada sam počela na svet da gledam otvorenih očiju i krenula da slušam priče različitih ljudi, na šta me je navelo iskustvo sopstvene kume K. L.

Ona je bila u braku jedanaest godina sa mojim kumom iz kog su i dobili sina F.L. Naizgled, kada bismo pogledali njihovu porodicu, ništa neobično ne bismo primetili. Vodili su savim normalan i miran život, dok jednog dana njen suprug L.L. nije došao kući i odjednom zatražio razvod. K.L. bila je veoma šokirana i zatražila je objašnjenje, koje nije dobila. Samo je rekao da je o ovome razmišljao jako dugo, da misli da od njihove bračne zajednice ništa nije ostalo i da je sasvim siguran da ovo želi. Obećao joj je da će se sve mirno završiti, da će ona ostati da živi u njihovoj kući sa sinom i da će ga on svakodnevno posećivati. Rekao je da ima prijatelja sudiju koji će sve ovo brzo završiti. Nakon mnogo proplakanih suza, kuma je pristala. Nije želela nikoga da prisiljava na brak u kom nije srećan i samo je želela ono što je najbolje za F. L.

Parnice su prošle očekivano, moglo se reći i da je sudija saosećao sa njom. Došao je i dan kada je trebalo zaključiti slučaj. Slomljenog srca došla je toga dana u sudnicu, želeći da se sve ovo brzo završi.

Međutim, nije ni mogla slutiti šta će se dogoditi. L.L. je odjednom optužio da je loša majka i da mu je pretila da mora da se složi da ona bude staratelj detetu. Doveo je i svedoke, koji su, naravno, bili lažni, ona ih je tada čak prvi put i videla.  Govorila je i njegova majka koja je naglasila da je veoma ponosna na svoga sina što je preduzeo nešto i nije dozvolio da njena snaja budu prisutna u okruženju dečaka. Kako je F.L. bio četvorogodišnjak koji nije ni razumeo šta se događa, na pitanja sudije o svojoj majki samo je krenuo da plače, jer je bio uplašen. Džaba su bili svi njeni pokušaji žaljenja i poricanja laži koje je izgovorio toga dana, sada već bivši suprug, jer je sudija je svaki put ućutkao, što prilikom prethodnih ročišta nije radio.

Bez pogovora je presudio u korist L.L. i dete dodelio njemu, što je presedan, jer se dete obično dodeljuje na starateljstvo majci. Da se doda so na ranu, samo dva dana nakon ovog događaja njihovu kuću naselila je druga žena S.T. koja je bila peti mesec trudnoće. Bilo je očigledno šta se ovde dešava, kao i da je ovo ta žena očekivala i da je sve bilo planirano.

Moja kuma nije stala i odlučila je da ovo pročačka. Došla je do saznanja da su nedelju dana pre suđenja na ručak otišli L.L. i sudija U.K., gde je sudija primio poklon u iznosu od par stotina hiljada, nakon čega je iznenadno promenio svoje mišljenje o slučaju i izgradio plan suđena sa dotičnim gospodinom, njenim bivšim suprugom.

Napornim radom uspela je da zakaže novo suđenje sa novim sudijom i dokazala da su izleganja sa prošlog suđenja u potpunosti netačna i dobila je slučaj.

Nažalost, korumpirani sudija  nastavio je da radi, ali makar je pravda zadovoljena i K.L. je dobila starateljstvo nad svojim detetom. Bila je hrabra i borila se. Nije dozvolila da joj korupcija upropasti život.

Ako nekada u životu naiđete na korupciju, sledite ovaj primer i pobedite koruptivni lanac!

 

A.M.