Koči!

Za polaganje vozačkog ispita i polaganje same vožnje potrebno je da izdvojite između 500 i 850 evra. Iako mi platimo tu sumu novca, može doći do toga da budemo žrtve neke prevare ili pak korupcije. Već smo svakako videli da je korupcija prisutna u svim sferama, te nije izostala ni iz auto-škola. Zapravo, nećete verovati koliko je i  tu prisutna i koliko primera ima. 

Pored slučajeva gde su instruktori primali mito i izdavali lažne vozačke dozvole, gde imamo dosta primera za koje se zna, a verovatno još mnogo onih za koje se ne zna,  2014. godine na primer, N.R., inače instruktor, uhapšen je zbog sumnje da je od učenika te auto-škole tražio, a potom i dobio, 50 evra za izdavanje uverenja o položenom ispitu. Takođe, tokom 2018. i 2019. godine dva lica osumnjičena su da su uz novčanu nadoknadu izdavali lažnja uverenja o položenom vozačkom ispitu za B i C kategoriju. Tu su takođe i ljudi koji su 2009. godine dobili uverenje “mimo Pravilnika o načinu polaganja vozačkih ispita i bez obavljenih časova praktične obuke”. Bilo ih je svakako još mnogo.

Priča koju nam je  ispričala jedna devojka I.B. nešto je drugačija i datira od skoro. Sa svojih navršenih 19 godina otišla je da po prvi put polaže vozački ispit. Položila je test i sve je bilo u redu. Potom je usledila vožnja. Kada se pojavila na poligonu, sve je delovalo potpuno normalno, sve dok nije sela u auto. Upalila je auto i krenula, ali je nakon toga usledio veoma čudan i neočekivan sled događaja. Odjednom je njen instruktor počeo da koči umesto nje, u trenucima kada to nije bilo potrebno, pa joj je i oduzimalo poene. Devojka je bila zbunjena i nije znala šta da radi. Pala je vožnju. To se ponavljalo nekoliko puta, iako su tu bili prisutni i policajci, koji su, što je najgore, bili svesni svega što se dešava i to nemo posmatrali. Na kraju, pošto je shvatila da ne može da izađe na kraj s tom situacijom u toj auto-školi, prebacila se u drugu. U toj drugoj, položila je iz prve. 

Nešto slično dogodilo se dvema devojkama koje su svoju priču ispričale na jednom od treninga za borbu protiv korupcije, koje smo zajedno pohađale. Devojka iz Ćićevca, koja je vožnju polagala u Vrnjačkoj Banji, otkrila nam je da je više puta padala na poligonu, a da je instruktor nekoliko puta pitao čime se njeni roditelji bave i posredno kakvog su materijalnog stanja. Ona je vešto ignorisala ta pitanja, jer je pretpostavila da to može da znači u sledećem koraku traženje mita, bila je uporna i izlazila je na polaganje dok nije položila. Nije joj padalo na pamet da ponudi mito.

Devojka iz Paraćina nam je ispričala malo strašniju priču. Ona je iz imućnije porodice i padala je mnogo puta vožnju, potpuno izgubila samopouzdanje i veru u sebe i upala u neku vrstu depresije, jer joj je taj vozački ispit mnogo značio. Međutim, njena porodica se dosetila da to neobjašnjivo padanje može biti to da, zapravo, traže mito da bi ona prošla, a da ona odlično vozi i ispisali su je iz te auto-škole i odmah je upisali u drugu. U drugoj auto-školi devojka je prošla vozački ispit iz prve, ali je pozvana kao svedok, jer je instruktor auto-škole koju je napustila prijavio njenu novu auto-školu za korupciju, odnosno primanje mita. Pošto se radilo o neosnovanoj optužbi, oslobođeni su nje i sve se završilo najbolje moguće. Devojke su u oba slučaja odlučile da ne uđu u koruptivni lanac i postupile su ispravno.

Korupcija predstavlja jednu veliku nepravdu. Ne treba odustati od borbe protiv korupcije, jer ona neće nestati sama od sebe. Zamislite da se vama desi ista ili slična situacija.  Bilo gde se možemo sresti sa korupcijom, od škole do ragovora za posao, pa i u bolnici. Zato – prepoznaj, prijavi i pobedi korupciju!

Blog je nastao u projektu Nije OK – prepoznaj, prijavi, pobedi korupciju, uz podršku CRTE, a u okviru inicijative „Građani imaju moć“.

 

J.J.