korupcija i marketing

Korupcija i marketing

Oglašavanje u medijima je sastavni i nezaobilazni deo našeg svakodnevnog života. Pod medijima podrazumeva se sredstvo ili način pomoću koga se prenose informacije. Svako preduzeće ili kompanija teži što boljem promovisanju svojih proizvoda putem medija. Komunikacija između potrošača na tržištu i proizvođača odvija se putem raznih oglasa,  reklama, audio promocije,…

Oglašavanje je vrsta medijske komunikacije čija je uloga obaveštavanje i informisanje o proizvodima ili uslugama proizvođača. Cilj svakog oglasa je da se stimuliše prodaja proizvoda. Iza njih stoje interesi pojedinca, kao i njihove firme.

Produkcija prilikom biranja najbolje i najkvalitetnije reklame može biti korumpirana. Firme koje imaju velike prihode dosta ulažu u promovisanje njihovih proizvoda i usluga.  Za njih je najbitnije da im se reklama emituje u što većem broju tokom dana. Samim tim podležu davanju mita. Za velike firme davanje novca „ispod ruke“ ne predstavlja nikakvu prepreku.
Za reklamiranje proizvoda jedna produkcija za emitovanje od 20 s i par puta ponavljanja u toku dana uzima i do 47.000 dinara. To su podaci koji su javni i za koje svako ima pristup. Međutim, koliko se novca na godišnjem nivou uzme prilikom uzimanja mita, ostaje dilema za širu javnost i nas obične građane.

Promotivna poruka ima za cilj da predstavi proizvod, uslugu ili firmu. Promovisanje nekih firmi može biti i od javnog interesa. Neki visoki funkcioneri imaju svoje firme za koje se viđa više reklama na TV-u ili na bilbordima, za razliku od nekih manjih preduzeća ili preduzeća čiji vlasnici nisu poznati. Zbog toga i počinje da se sumnja na korumpirane produkcije, pisane medije ili radio stanice da primaju mito.

Svako ima pravo da bude jednak i da na tržištu ima istu prolaznost i mogućnost kao i sva ostala  preduzeća. Nažalost, manja preduzeća bez davanja mita ne mogu postići i ostvariti svoje ciljeve ni prilikom proizvodnje, a kamoli putem promovisanja svojih proizvoda. Kada je u pitanju javni interes, opštepoznano je da tu mora da postoji i korupcija.

Jedan od primera korupcije na ovakav način se desio u Rasinskom okrugu. Firma koja ima manju proizvodnju dušeka i prostirki za spavanje uslovljena je da uđe u koruptivni lanac kako bi mogla da dobije najobičniju tv reklamu. Naime, kako to obično biva, svoje proizvode su hteli da predstave na TV-u i radiju. Međutim, njihova reklama je bila odbijena sa obrazloženjem da bi tako naštetili najvećem lancu za proizvodnju dušeka i prostirki, koji je stalni klijent produkcije. Kako su predstavljali potencijalnu konkurenciju toj poznatoj firmi, da bi njihovi proizvodi bili izreklamirani na što kvalitetniji način, tražili su im da daju mito.

Vlasnik te firme se u početku jako dvoumio, ali je na kraju pristao da da određeni iznos novca kako bi se pročulo za njegovu proizvodnju.  Ukoliko predstavljamo pretnju za neki veći lanac proizvodnje ,i ako smo manja firma u Srbiji je „logično“ da bi trebalo da damo mito.

Ubrzo nakon toga shvatio je da je pogrešio i da izgovor koji su mu ispričali nema veze sa istinom, već isključivo sa par stotina evra ispod ruke.  Reklama je prošla na svim ostalim televizijama, iako se čuveni proizvođač dušeka reklamirao i na njima. Radnike, koji su mu uzeli mito,  prijavio je vlasniku produkcije i dobili su otkaz. Ovo mu je bila škola života – više nije pribegavao sličnim rešenjima.

Ako i Vi nekada u životu dobijete sličnu ponudu i objašnjenje, budite uvereni da je neistinito i prijavite korupciju. Za svu potrebnu pomoć pišite našem pravniku, čije su usluge besplatne za sve čitaoce ovog bloga, na okularcicevac@gmail.com .

A.P.