kud plovi ovaj brod

Kud plovi ovaj brod

Punoletni mladić, navršivši samo osamnaest godina  učlanio se u opozicionu stranku radi boljeg života, smanjenja korupcije i diskriminacije ličnosti. Želeo je da se bori tako što će postati deo njih, tako što će se valjati sa njima u blatu, tako što će ih promeniti iznutra.

Slepo verujuću u mogućnost suprotstavljanja sistemu i tadašnjem životu, mladić preduzima potrebne korake.

U navedenoj stranci počinje javno iznositi postojaće probleme, dokaze i argumente o vladajućem sistemu. Stariji članovi opozicione stranke u početku mladića ohrabruju i podržavaju u borbi za promenu načina života. Kasnije, ostaje u svojoj iskrenosti sam i jedan po jedan od njegovih partijskih drugara odlazi iz stranke, prelazi u vladajuću. Mladić ostaje iskren i shvata da samo on nije korumpiran, samo on ne želi dobro radno mesto, samo se još on nije prodao. I to ga obeshrabruje da nastavi sa borbom. Ljudi ga već smatraju čudakom, idealistom, budalom.

Vlast odgovara istom merom. Zloupotrebom radne funkcije počinju sankcionistati nedužne ljude koji samo žele promene za svoje bolje sutra. Vladajuća politika ide do krajne mere neosnovanog kažnjavanja, zloupotrebe, obmane i prevare naroda. Ako nisi u autobusu i ne podržavaš vođu, nisi nigde, nema te više ni na platnom spisku, ni na radnom mestu.

Neistomišljenici koji ne mogu da trpe nezakonitu politiku sistema počinju preduzimati pobune i borbe za bolje sutra.

Vladajući sistem je bio toliko korumpiran da nije postojala nijedna pora koja nije bila zatrovana virusom. Mladića kažnjavaju time što zaposlenog roditelja jure sa posla, sa obrazloženjem da im je sin u opozicionoj stranci. Malo kasnije, da im ne bi više pravio problem, mladića šalju  na odsluženje vojnog roka, iako je bio student.

Ovo je priča o članu moje porodice još iz doba devedesetih. Završio je na ratištu, iako je bio zakleti pacifista. Koliko je danas drugačije?

Da li je moguće da čovek može zloupotrebiti sistem i moć  radi svojih ličnih potreba i ići do granica mučenja naroda? Trebalo bi svi da se malo zapitamo kud plovi ovaj brod, da promenimo način razmišljanja, kako bismo mi i buduća pokoljenja živeli u zdravoj, jakoj, stabilnoj i srećnoj Srbiji a ne rasuti po belom svetu.

 

S.V.