MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI

Međunarodni dan pismenosti obeležava se širom sveta osmog septembra. Ideja o obeležavanju međunarodnog dana pismenosti pojavila se u septembru 1965. godine u Teheranu, na svetskoj konferenciji ministra obrazovanja na temu “Iskorenjavanje nepismenosti”. Nakon toga UNESCO je počeo sa obeležavanjem ovog dana 1966.godine.

Međunarodni dan pismenosti obeležava se svake godine, kako bi se podsetilo na to, da u svetu i dalje postoji veliki broj nepismenih ljudi. Prema podacima UNESCO-ovog Instituta za statistiku, 757 miliona odraslih ljudi u svetu i dalje je nepismeno, a dve trećine tog broja čine žene. U Srbiji takođe ima puno nepismenih ljudi, iako je osnovna škola obavezna za sve. Nepismene osobe teže ostvaruju svoja prava i teže obezbeđuju uslove za život.

Potrebno je ozbiljnije se baviti ovim problemom i preduzimati sve što je potrebno kako bi se svakom detetu i osobi omogućilo da se opismeni.

Anđela Egerić

Rođena je 12. 1. 2004. u Riđevštici (Trstenik). Učenica je drugog razreda SOŠO „Veselin Nikolić“ u Kruševcu, gde se obrazuje za zanimanje pekara. Aktivna je u Udruženju „Okular“ u Ćićevcu. Učestvuje u radionicama, rekreativnim aktivnostima i humanitarnim akcijama i treninzima. Učestvovala je na treningu Udruženja studenata sa hendikepom pod nazivom „Promoteri socijalne inkluzije“, koji je održan u Vrnjačkoj Banji 2019. godine. Nakon treninga, realizovala je radionicu za svoje vršnjake/inje u školi, sa ciljem promocije socijalne inkluzije. Voli da učestvuje u humanitarnim akcijama i da se druži sa osobama koje dele njena interesovanja.