Mladi ekolozi nastavljaju akciju

Nakon uspešno sprovedene ulične akcije, koja je održana 25.10. u Ćićevcu, neformalna grupa Eko Ćićevac u okviru projekta 3XP IDE nastavlja sa svojim aktivnostima. Pored meštana koji su učestvovali u ovoj akciji i bili zadovoljni i oduševljeni njome, značajne institucije odazvale su se  i odlučile da se pridruže izazovu.

Prvo su posetili PU “Čarolija” zbog izražene želje za ulepšanje njihovog prostora. Vaspitačice su svoje sadnice fotografisale, objavile na društvenim mrežama i pozvale svoj kolektiv da se priključi akciji. Akciji se odazvala većina kolektiva i svi su vrlo rado učestvovali i izazvali svoje prijatelje. Zbog trenutne epidemiološke situacije, ekolozi nisu bili u mogućnosti da posete grupe  i da se druže sa mališanima, da im kroz igru objasne značaj sadnica, ali umesto njih  to su uradili vaspitači i deca su izrazila želju da žele da se druže sa ekolozima, što će i uraditi nakon pandemije.

Sledeća destinacija bila je OŠ „Vojvoda Prijezda“ u Stalaću. Dočekao ih je ceo kolektiv na čelu sa direktorkom. Posebno zadovoljstvo imala je članica eko tima, koja je iz Stalaća, i uvidela je da je školi potreban eko izazov. Eko Ćićevac tim je, zajedno sa školskim kolektivom, posadio sadnice. Sa decom se nisu videli, ali su, takođe, zakazali i susret sa njima.


Od 2000. do danas, Evropska unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji.

Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije.

Evropska unija donirala je Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.