Mladi i mediji u borbi protiv dezinformacija

Zamišljen kao projekat informisanja i edukovanja mladih na temu osnova medijske pismenosti, projekat udruženja mladih Okular iz Ćićevca, uz podršku CDOR-a iz Beograda, počeo je pre skoro godinu dana. Prošle godine udruženje je pokrenulo svoj medij – portal za mlade Nek se čuje glas, a u okviru njega sajt sa pisanim sadržajem za mlade i You tube kanal sa video klipovima i emisijama o mladima i na teme koje mlade zanimaju.

U projektu “Mladi i mediji u borbi protiv dezinformacija” informisali su i edukovali mlade, iz 16 opština u Srbiji kroz više od 60 radionica, kako da prepoznaju istinit od lažnog sadržaja u medijima, kako da prijave lažne vesti, šta su informativni, a šta klikbejt naslovi, ko su novinari, šta su vesti, intervjui, izveštaji, reportaže, blogovi i sl. Mladi iz opština iz različitih krajeva cele Srbije, više od 600 njih, edukovali su se i na teme stvaranja kvalitetnog medijskog sadržaja za mlade. Izabrano je 18 kandidata, budućih mladih novinara redakcije portala Nek se čuje glas, koji su prošli dodatnu obuku na temu stvaranja medijskog sadržaja na teme koje mlade zanimaju, a zatim su oni napisali više od 100 tekstova za portal za mlade.

Tekstovi su objavljivani na našem portalu i zabeležili su odličnu čitanost – svaki je u proseku pročitalo 500 do 1000 ljudi, a imamo i tekstova koji imaju i više hiljada čitanja. Najčešće lokalne teme, koje su mladi novinari obrađivali, bile su najčitanije, pa je tako tekst o Nikoli Stamboliću, koji je ujedno bio i mladi novinar, ali i inspiracija njegovoj mladoj koleginici da napiše tekst o njemu, pročitalo više od 5000 ljudi.

Projektu su se pridružili i Unicefovi volonteri na mreži, pa su radionice držane u mnogo više opština od planiranog broja, a za portal je pisalo i nastaviće da piše i nekoliko desetina mladih volontera na mreži. Imamo čak i dvoje volontera iz Severne Makedonije, koji su vrlo edukovani na teme medijske pismenosti, pa su, pored radionica na zumu, držali i vebinare za mlade, koji su bili vrlo posećeni.

O ovom projektu pisali su mnogi lokalni mediji, jer su prepoznali značaj ove teme, koja je u današnje vreme aktuelnija nego ikad, s obzirom na to da su nam godine pandemije donele i mnogo dezinformacija, koje loše utiču na svakodnevni život mladih i protiv kojih se treba boriti istinom i objektivnim informacijama.

“Veliku podršku na projektu pružila nam je Novosadska novinarska škola, prvo zbog toga što je verovala u nas i dodelila nam grant, jer je bio naš prvi veliki medijski projekat po broju mladih i oština koje smo uključili, a onda i sve vreme trajanja projekta u otklanjanju svih nedoumica koje smo imali. Sve u svemu, projekat je prevazišao sve optimistične prognoze, koje je za njega imao projektni tim, i mi smo zbog toga presrećni. Doneo nam je jedan novi nivo, više sebe ne smatramo ni lokalnom ni regionalnom organizacijom mladih, jer smo shvatili da možemo da sprovodimo ozbiljne projekte za mlade i u celoj zemlji i da je, na sreću, mnogo više predusretljivih ljudi, donosioca odluka, saradnika u civilnom sektoru, naročito prosvetnih radnika i direktora škola, koji su se rado odazivali našem pozivu za saradnju u edukovanju mladih na jednu od najvažnijih tema današnjice. Bilo je i par primera koji nisu razumeli važnost ove teme i značaj štetnosti dezinformacija mladih u modernom društvu, čiji deo pledira da Srbija bude, ali su to zaista retki slučajevi, što baš ohrabruje. Mi smo se zbog toga posebno i javno zahvalili školama koje su primile naše edukatore i bile nam partneri na projektu, jer smatramo da se isticanjem primera dobre prakse može uticati i na one loše.” – kaže Aleksandra Milutinović, koordinatorka ovog projekta.

Projekat je finansirala Evropska unija.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *