Mladi iz četiri opštine zajedno proslavili Međunarodni dan mladih

Da smo zajedno svi i lepši i jači, dokazali su mladi iz četiri opštine (Ćićevac, Varvarin, Ražanj i Paraćin) koji su celodnevnim druženjem u Ćićevcu obeležili Međunarodni dan mladih 12. avgust.

Međunarodni dan mladih obeležava se svake godine 12. avgusta kako bi se na pitanja mladih skrenula pažnja međunarodne zajednice i proslavio potencijal mladih kao partnera u današnjem globalnom društvu. Ovaj dan daje priliku da se proslave i uvaže glasovi, akcije i inicijative mladih ljudi, kao i njihovo smisleno, univerzalno i ravnopravno angažovanje u svim sferama života.

U istraživanju koje je sprovelo udruženje Okular među mladima u ove četiri opštine, skoro 500 mladih reklo je da su najveći problemi u njihovim ruralnim opštinama to što mladima nedostaju prilike za neformalno obrazovanje, zaposlenje, ali i kulturni i zabavni sadržaji.

U danu koji je bio posvećen mladima i omladinskim radnicima i radnicama okupilo se više od 50 njih. Zajedno smo se družili na radionici društvenih igara, rešavali matematičke i logičke probleme, ali i pitanja iz biologije, geografije, istorije, pravopisa i sl., pevali i glumili na karaokama, takmičili na Igrama bez granica u Inkluzivnom parku za decu i mlade, ali i debatovali na teme štetnog i korisnog uticaja društvenih mreža na mlade. Aktivnosti su organizovane uz pomoć mladih vršnjačkih edukatora i edukatorki iz udruženja Okular i udruženja Drenovački omladinski klub. Srednja škola Varvarin, već tradicionalni partner u našim aktivnostima, pružio nam je podršku učestvovanjem njenih učenika i nastavnika u obeležavanju Međunarodnog dana mladih.

Mladi imaju iste potrebe i iste probleme bez obzira gde živeli u Srbiji. Aktiviranjem i učestvovanjem u događajima koji menjaju lokalne mikro klime na bolje, pravimo od naših malih opština bolja mesta za život mladih. Nadamo se da zajedno možemo uticati na statistiku koja se nikome ne dopada, a govori da više od 80 posto mladih želi da ode iz svojih rodnih mesta u veće gradove ili inostrantsvo.

Pridruži se i ti Pokretačima i pokretačicama promena i postani deo mlade ekipe koja ima viziju da od svoje lokalne zajednice stvori mesto po meri mladih.

Rad udruženja Okular podržava Schüler Helfen Leben.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *