Mladi nakon 2020.

UNICEF svake godine na Svetski dan dece 20. novembra organizuje konferenciju kako bi obeležio taj dan. Ove godine je, s obzirom na celu ovu situaciju, konferencija održana online. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva omladine i sporta i Omladinskog odbora Unicefa, zajedno sa novom direktorkom Dejanom Kostadinovom.

Unicef 1

Učesnici konferencije sastali su se na platformi Zoom, dok je uživo prenos bio na You tube kanalu UNICEF Srbija i facebook profilu, gde su gledaoci mogli da prate konferenciju. 

Omladinski odbor imao je za zadatak da u ime mladih iz Srbije odgovara na pitanja ministra Vanje Udovičića i direktorke Unicefa Dejane Kostadinove, kao i da donosiocima odluka postavlja pitanja koja su važna mladima. Pitanja su bila uopštena, na temu kako se mladi osećaju u ovo vreme pandemije, kako im se može pomoći i kako oni mogu sami sebi da pomognu.

Ono što je privuklo veliku pažnju učesnika jeste odgovor naše volonterke Jovane Janev na pitanje direktorke Dejane koje je glasilo:,,Šta je mladima potrebno da bi bili jači, koje su to sposobnosti, veštine i znanja koja bi vam bila važna i omogućila vam ne samo da budete spremniji u vreme krize, već i da je iskoristite za razvoj?” Jovana je u svom odgovoru pričala o mentalnom zdravlju mladih tokom i nakon pandemije, mladima sa invaliditetom i o  važnosti veština za brigu o sebi.

Unicef 2

Njen odgovor koji je obuhvatio mnogo važnih tema, bio je pohvaljen ne samo od strane članova UNICEF-a i Omladinskog odbora, već i od ministra Vanje Udovičića, koji se kasnije i tokom konferencije osvrnuo na njen odgovor i poruku. Rekao je da će veoma obratiti pažnju na činjenice koje je iznela, ali je pri tom i pohvalio rečima da je njen odgovor, s obzirom na starosnu grupu koju predstavlja, bio vrlo zreo i koristan.

Pogledajte našu Jovanu:

https://www.facebook.com/okularcicevac/videos/357745031990170

Fotografije: Unicef