Nacionalnom oznakom kvaliteta nagrađeni ćićevački eTvineri

OŠ „Dositej Obradović“ iz Ćićevca, odnosno koautorka i koordinatorka projekta nastavnica Aleksandra Milutinović, uz  pomoć koordinatorke i nastavnice engleskog jezika Tamare Milić Mihajlović, koja inače i vodi našu novinarsku sekciju, i  zalaganje nastavnika engleskog Miodraga Dimića i Aleksandre Ivanović na prevođenju članaka, dobila je nacionalnu oznaku kvaliteta za eTvining projekat „Mladi novinari današnjice – odgovorni digitalni građani sutrašnjice“. Nagrađeni su i učenici: Sanja Ivanović, Mina Stojanović, Nikolina Ristić, Nina Krkić, Aleksandra Jeremić, Jelica Jović, Darija Radojković i Teodora Prvulović, čiji su se članci našli u zborniku najlepših u projektu i prevedeni su na engleski jezik.

 „Mladi novinari današnjice – odgovorni digitalni građani sutrašnjice“ međupredmetni je projekat, stvoren da podstakne kritičko razmišljanje učenika i pripremi ih za odgovorne digitalne građane.

Projekat se prvobitno zasniva na uspostavljenom Erasmus + KA229 projektu, koji okuplja škole iz Hrvatske, Severne Makedonije, Srbije, Rumunije i Španije, ali su, za potrebe eTvininga, proširili njegov opseg uključivanjem dodatnih partnera putem eTvininga iz Italije, Irske, Turske i sa Kipra, koji su izrazili interesovanje za predmet projekta.

Partnerstvo se zasnivalo na zajedničkom uverenju da ne treba samo pasivno posmatrati kako naši učenici i vršnjaci provode vreme na svojim pametnim telefonima konzumirajući vrlo često trivijalan sadržaj na društvenim mrežama. Ti sadržaji su takođe puni stereotipa, posebno prema „prihvatljivom“ izgledu i imaju niske proizvodne standarde i estetske nivoe, a jezik koji društvene mreže koriste nije u skladu sa književnim standardima.

U oviru ovog projekta napravljen je školski digitalni list „Đačka iskra“, koji Vas pozivamo da pročitate: https://djackaiskra.home.blog/.