Nezaposlenost najveći problem mladih u Ražnju

Sve više mladih odlazi iz krajeva u kojima su rođeni. Neki zbog potrage za poslom, neki zbog manjka aktivnosti ili prostora za druženje. Sve u svemu to je jedan od globalnih problema na koji treba da obratimo pažnju.

Ražanj je jedna od opština koja se upustila u projekat o zadržavanju mladih u njihovom gradu. Sam projekat zasnovan je na realizaciji želja koje bi mladi izrazili kroz napravljene ankete. Neke od naših ideja su da se održi veče muzike sa živom svirkom, šetnja do poznatog izletišta, puštanje filma na otvorenoj bini, pravljenje radionica, kao i organizovanje interaktivnog razgovora sa poznatim fudbalerom koji je poreklom iz Ražnja i koji redovno dolazi u rodno mesto.

Za potrebe ovih akcija sproveli smo istraživanje putem google upitnika, koje je popunilo više od 100 mladih do 35 godina sa teritorije opštine Ražanj. Najviše njih, skoro 90 odsto, odgovorilo je da je najveći problem to što mladima u opštini Ražanj nedostaje prilika za zaposlenje, a skoro polovina ispitanih misli da nema dovoljno ni kulturnih, zabavnih, ali ni sportskih dešavanja za mlade. Ovo su glavni razlozi, po rezultatima istraživanja, zašto mladi ne ostaju u svom rodnom Ražnju, već idu u veće gradove.

Većina mladih, koji su popunili naš upitnik, smatra da Ražnju nedostaje prilika za zapošljavanje mladih, ali prilika bez favorizovanja kandidata po bilo kom kriterijumu, osim njihovog kvaliteta. Mladi pohvaljuju rad na uređenju opštine i misle da žive u jednoj od ekološki najuređenijih opština u Srbiji, ali ističu da je najveći problem to što oni u toj opštini nemaju posao, pa se zato udružuju i zajedno nastavljaju život, najčešće u inostranstvu.

“Najveći problem, odlazak, tj. nepostojanje, mladih nemoguće je rešiti direktno. Potrebno je prvo rešiti ostale probleme i onda razmišljati o tome. Ljudi uglavnom odlaze zbog nedostatka prilika za zaposlenje ili u potrazi za boljim životom. Veliki problem je i nedostatak srednje škole, te većina mladih zauvek biva izgubljeno u većim mestima. Ovaj problem mogao bi da se reši uvođenjem redovnijih autobuskih linija. Što se mentalnog zdravlja mladih tiče – ne postoji. Problem nije u institucijama, one su sjajne, tu je problem više u mentalitetu mladih i starijih (koji mladima često i zabranjuju traženje pomoći). Kao posledica ovog zamro je ili je već mrtav društveni život. Dobar početak bi moglo biti organizovanje radionica i aktivnosti namenjenih deci uzrasta OŠ (jer, ponovo, mlade nemamo). Mogli bismo podstaći i socijalizaciju među mladima.” – kaže jedna mlada osoba, iz Ražnja koja je popunila ovo istraživanje.

Nešto više od 15 procenata mladih ispitanika odgovara da nikada ne bi napustilo Ražanj, malo više od 20 posto nije sigurno, a 60 posto mladih, prema našem istraživanju, želi da napusti Ražanj i ode u inostranstvo ili neki veći grad u Srbiji. Čak 80 posto ispitanika smatra da mladi nimalo ne učestvuju u kreiranju politika i donošenju odluka na lokalu. Mladi najčešće provode svoje slobodno vreme u kafićima, kladionicama i kod kuće, jer ne postoji dovoljno sadržaja za njih. Polovina od ispitanog broja voli da prošeta po parkovima u opštini, koji su odlično sređeni. Blizu 80 posto mladih u Ražnju smatra da je najugroženija grupa mladih ona koja nije zaposlena, a nešto više od 60 posto da je siromašna grupa mladih najosetljivija kategorija u društvu.

Što se tiče saveznika u borbi protiv ovog stanja u opštini Ražanj, najveći broj ispitanika odlučio se za osnovne škole, nešto manji broj za lokalnu samoupravu i udruženja za mlade, koja bi, po mišljenju mladih u Ražnju, trebalo da se osnuju.

“Značaj ovih manifestacija koje planiramo da pokrenemo u opštini biće u tome što će mladi moći da se druže, zabave i nešto novo nauče. Nadamo se da će svi pronaći sebi najzanimljiviju stavku od svih ovih i da će ovo biti samo prvi korak ka daljem sprečavanju njihovog odlaska.” – kaže Anđela Milojković, mlada aktivistkinja iz Ražnja, koja će, zajedno sa svojim drugovima i drugaricama biti deo ekipe projekta “Pokretači i pokretačice promena”, koji sprovodi Okular, uz podršku Schüler Helfen Leben (SHL).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *