Novi izbori i stare prepreke

Novinar Aleksandar Nešić se javlja sa izveštajem nakon izbornog dana. Naime, 21. juna 2020. godine održali su se izbori na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou. Od ukupnog broja prijavljenih glasača, to pravo iskoristilo je 48%. Pobedila je Srpska napredna stranka, koja je inače vladala na republičkom nivou ali je bila u opoziciji u opštini Ćićevac.

Na televiziji su danima unazad pozivani glasači da u što većem broju izađu na izbore i iskoriste evoje biračko pravo, međutim to nije svim glasačima ravnopravno omogućeno. Osobe sa invaliditetom su u najvećem broju slučaja diskriminisane na taj način što im nisu omogućeni uslovi za ravnopravno glasanje na odgovarajućem izbornom mestu, sa ostalim glasačima. Njih su uglavnom prijavljivali komisijama, koje su dolazile kod osoba sa invaliditetom kući radi glasanja, kao i kod teško bolesnih ljudi.

Osobe sa invaliditetom nisu bolesne i potrebno je da se omoguće svi potrebni uslovi da i oni glasaju zajendo sa ostalim građanima. U Ćićevcu postoje specijalno izgrađene rampe samo na dva biračka mesta. Ovo je donekle olakšalo izlazak na izbore određenom broju osoba sa teškoćama u kretanju. Međutim, neophodno je da i rampe i sva druga sredstva podrške budu dostupni svuda i svakoj osobi sa invaliditetom.

Novi izveštaj sledi nakon formiranja nove vlasti u opštini Ćićevac. 

Aleksandar Nešić

Rođen 25. 9. 2003. godine u Kruševcu. Živi sa roditeljima, mlađom sestrom i bratom u Ćićevcu. Učenik drugog razreda srednje Ekonomsko – trgovinske škole u Ćićevcu. Obrazuje se za zanimanje ekonomski tehničar. Dve godine unazad je stipendista Fondacije „Ana i Vlade Divac“. Uključen u aktivnosti Udruženja „Okular“. U slobodno vreme voli da sluša muziku. Zainteresovan je za proučavanje istorije.