Obeležen Svetski dan mentalnog zdravlja

Početak druge nedelje oktobra za udruženje Okular obeleženo je temom mentalnog zdravlja dece i mladih. Održane su radionice u osnovnim školama u Varvarinu i Obrežu – OŠ “Jovan Kursula” i OŠ “Mirko Tomić” – na temu brige o mentalnom zdravlju, emocijama i vršnjačkoj podršci u izazovima koje svakodnevica u tinejdžerskom periodu nosi sa sobom. Ove aktivnosti inače su deo programa rada Okulara, ali su ovog puta bile posvećene obeležavanju 10. oktobra – Svetskog dana mentalnog zdravlja. Cilj ovih aktivnosti bilo je podsećanje i motivisanje osnovaca da brinu o svojm i o mentalnom zdravlju svojih vršnjaka i vršnjakinja.

Svetski dan mentalnog zdravlja svake godine se obeležava kako bi se podigla svest o značaju mentalnog zdravlja širom sveta, što su želeli i stručni radnici i radnice u ovim školama da podstaknu kod svojih đaka. Razvoj emocionalne inteligencije i pismenosti tokom školskih dana igra ključnu ulogu u razvoju dece i mladih koji su svakodnevno izloženi različitim izazovima. Prezahtevne i ne toliko interesantne obaveze u školi, ispitivanja i društveni izazovi mogu biti teški za decu i mlade. Zato je važno da se ova tema i kroz obrazovni sistem na neki način uvrsti u raspored kako bismo bili sigurni/e da će nam nove generacije biti svesnije svojih i tuđih emocija. 

Udruženja za decu i mlade i druge organizacije koje se bave ovim temama igraju ključnu ulogu u podizanju svesti i pružanju podrške za  sve mlade koji se suočavaju sa mentalnim izazovima. Ovakve aktivnosti treba podržavati i širiti kako bi se stvorilo okruženje u kojem će svako dete imati priliku da razvije svoje pune kapacitete.

“Učimo od najmlađih dana kako da brinemo o svom mentalnom zdravlju, podržavamo svoje vršnjake i vršnjakinje i razvijamo emocionalnu pismenost” – ovu poruku bi edukatori iz Okulara voleli da čuju od sve dece i mladih širom sveta, a naročito u Srbiji.

Rad Okulara i ovaj program podržava SHL.

piše Nikola Bogojević

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *