Održana “Živa biblioteka” u Ćićevcu

Udruženje “Okular” realizovalo je prvu Živu biblioteku u ovom delu Srbije 20. februara 2021. godine,  u restoranu “Naš Merak” u Ćićevcu!

Živa biblioteka u Ćićevcu realizovana je u saradnji sa Udruženjem “Hajde da…” iz Beograda i “Inicijativom mladih za ljudska prava” iz  Bosne i Hercegovine, kroz zajednički regionalni program Ujedinjenih nacija “Dijalog za budućnost”.

Živoj biblioteci prisustvovalo je 4 živih knjiga i to: slepa devojka, ratni veteran, sportista sa invaliditetom i zaštitinik prava životinja, koji su Ćićevac  došli iz različitih gradova Srbije.

“Živa biblioteka” je sredstvo za podsticanje ravnopravnosti, preispitivanje predrasuda i borbu protiv diskriminacije. Ona funkcioniše na isti način kao i obična biblioteka: posetioci su imali priliku da pogledaju katalog da bi videli koji im sve naslovi stoje na raspolaganju, da odaberu knjigu koju žele da čitaju i da je pozajme na određeno vreme.

Jedina razlika ogleda se u tome sto su u “Živoj biblioteci” knjige zapravo ljudi, tako da se čitanje sastojalo od razgovora sa knjigom.