Okrugli sto Jednake mogućnosti za sve održan u Ćićevcu

Okrugli sto “Jednake mogućnosti za sve” na temu zapošljavanja mladih, posebno mladih sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom, održan je 30. marta u Ćićevcu. Predstavnici lokalnih preduzetnika i kompanija razgovarali su sa mladima o tome kako poboljšati mehanizme za njihovo zapošljavanje i osposobljavanje za posao kod njih, kakve su pogodnosti, mere i programi Nacionalne službe za zapošljavanje namenjeni poslodavcima koji žele da mladu osobu iz kategorije teže zapošljivih lica zaposle kod sebe, a kakva su prava i obaveze radnika koji se zapošljavaju.

Predstavili su se i primeri dobre prakse poput drvnoprerađivačke industrije Inter Wood Plus i Marketa Most.

“Razgovarali smo o tome da osobe sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom ne budu odbačene automatski prilikom traženja nekog posla. Neki od naših učesnika i učesnica okruglog stola već imaju osobe sa smetnjama koje su zaposlili. Želimo da zagovaramo za to da svi imaju jednake mogućnosti, da budu razmatrani na konkursu za zaposlenje baš kao svi ostali, a da to ne zavisi od toga koje su nacionalnosti ili da li imaju neki invaliditet ili ne. Valjda je bitno ko šta zna da radi, ko je koliko edukovan ili osposobljen za određeni posao, a ne da li je fizički drugačiji od nekog. “, kaže Stefan Maksimović, koordinator projekta “Problem, promena, akcija”, koji udruženje Okular sprovodi na teritoriji grada Niša i opštine Ćićevac.

Tamara Marinković iz kompanije Inter Wood Plus rekla je da su oni imali slučajeve da im radnici, koji imaju invaliditet, ne žele da se tako deklarišu, da ne bi bili, nakon završetka rada kod njih, diskriminisani kod drugih poslodavaca. Istakla je da njena kompanija dugo godina zapošljava osobe sa invaliditetom, da trenutno imaju vozača viljuškara, koji ima oštećen sluh, ali da je on jedan od najboljih radnika. “Mislim da je jako važno dati šansu mladim osobama sa invaliditetom, jer oni imaju prava da rade, da zarađuju svoj dinar i napreduju u životu, a ti mladi ljudi su apsolutno sposobni, samo im, ponekad, treba prilagoditi radno mesto”, dodaje Tamara.

Milena Petreski iz najvećeg marketa u opštini – Marketa Most, kaže da oni nekoliko godina zapošljavaju momka sa invaliditetom, da je on vrlo vredan, odgovoran i da odlično radi svoj posao. “Vrlo je važno za naše društvo uopšte zaposliti osobu sa invaliditetom, jer je i njima potrebna šansa. Našeg kolegu su svi prihvatili i on se odlično uklopio u kolektiv”, zaključuje Milena.

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici Borplasta, cvećare Frajla, knjigovodstvene agencije Fikus, agencije Sreta, ITD kafea, Grand trgovine, knjižare Format BS i Kićolina, ali i mladi iz osetljivih i teže zapošljivih grupa sa teritorije opštine Ćićevac.

Ovo je jedna od aktivnosti u projektu “Problem, promena, akcija”, koji sprovode u partnerstvu Okular i Se Serbianews, a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

foto Okular

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *