Okular dovodi svet u Ćićevac

„Volim jednakost koju nam Okular pruža“ – ovo naša aktivistkinja Aleksandra Jeremić izdvaja kao glavni motiv za aktivizam i dodaje: „Ako jednom dođete u Okular, sigurno nećete poželeti da odete“.

Aleksandra je rasla s potrebom da daje doprinos zajednici i stalno tražila načine za to. Pridružila se „Okularu“, maltene od samog osnivanja jer su se njene želje poklopile sa misijom i vizijom organizacije. Iako je zbog studija često odsutna, uvek je htela da bude deo rada što više i priključivala se kad god je mogla. Energija i duh „Okulara“ su je stalno vraćali kući i u naše prostorije.

Aleksandra ovako opisuje našu zajednicu: „Ovo je pravo mesto za lični razvoj i pruža mogućnosti koje nema veliki procenat mladih. Na neki zabavan i lep način vas uči veštinama koje će vam trebati kroz život. Upoznajete ljude iz svih krajeva Srbije, a i šire – dokaz je obuka u Tunisu na koju je trebalo da putujem u maju prošle godine, ali se pandemija isprečila. Nekako Okular dovodi svet u Ćićevac. Upoznate toliko ljudi, da u kom god delu Srbije se našli, imate poznanike ili prijatelje s kojima možete da se vidite. Volim to što smo na našim aktivnostima svi jednaki i imamo slobodu da budemo ono što jesmo. Možemo da izađemo iz uloga koje imamo u spoljnom svetu i radimo srcem. Vreme je uvek kvalitetno provedeno, radili nešto ili se samo družili, i uvek odlaziš kući srećniji nego što si došao“.

Kaže da bi svaka mlada osoba iz naše okoline trebalo da se upozna sa našim aktivnostima i vidi koje sve mogućnosti pruža aktivizam. Najbolji način da shvatite šta vas zanima je da probate različite stvari, a ozbiljno važne i velike stvari se dešavaju u Ćićevcu, pa ih treba obići. Lepo je videti da napredujemo, kako lično, tako i kao zajednica. Nema glupih ideja i osuda, družimo se i radimo, baš onakvi kakvi jesmo. I, za kraj: „Osećaj koji nam budi darivanje je fantastičan. Probajte i shvatićete da svaki doprinos, vama vraća mnogo više benefita, nego što trenutno zamišljate. Probajte!“

Ako želite da se pridružite Aleksandri, a imate od 15 do 30 godina, dođite na Okrugli sto projekta “Prvi put sa mladima o mladima” koje naše udruženje sprovodi sa partnerima iz Centra za kulturu i obrazovanje Sonta i Somborskim edukativnim centrom, koji će se održati u subotu 24.4.2021. u 12 sati u bašti kafea ITD u Ćićevcu.

Mladi učesnici/ce Okruglog stola će steći sledeće kompetence: kako uspešno održati lokalne debate kao metod za procenu lokalnih zajednica i potreba; kako komunicirati različite aspekte zajednice među različitim akterima, kao što su mladi, članovi drugih nevladinih organizacija i neformalnih grupa; kako izgraditi odnose sa različitim omladinskim akterima na lokalnom nivou, kako preuzeti odgovornost za razvoj svoje zajednice.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *