Osmi mart – Dan neprekidne borbe

Za nas je ovaj dan tradicionalno važan, a svake godine mu posvećujemo različitu temu, zato što mi za Osmi mart ne delimo samo osmehe i cveće, već i razgovaramo sa našim sugrađankama i sugrađanima o tome kako poboljšati položaj žena u našoj sredini.

Kroz istoriju, Osmi mart je postao simbol borbe za ženska prava, ekonomske jednakosti i političku participaciju žena. Ovaj dan ne samo da slavi postignuća žena, već nas podseća na dug put koji smo prešle i izazove s kojima se još uvek suočavamo.

Osmi mart ima svoje korene u radničkim pokretima krajem 19. i početkom 20. veka. Prvi Dan žena obeležen je 1908. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, kada je grupa žena koje su radile u tekstilnoj industriji organizovala štrajk kako bi se borile za bolje uslove rada, kraće radno vreme i pravo glasa. Ovaj štrajk održan je 8. marta i bio je važan korak ka osnaživanju radnica.

Godine 1910. na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu, Nemačka socijalistkinja Klara Cetkin predložila je da se 8. mart proglasi Međunarodnim danom borbe za prava žena. Ideja je brzo prihvaćena, a prvi Međunarodni dan žena proslavljen je 1911. godine u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Danas, Osmi mart je prilika da se proslavi dostignuće žena u svim sferama života, uključujući politiku, nauku, umetnost, sport i biznis. Takođe je dan da se podigne svest o preprekama s kojima se žene i dalje suočavaju širom sveta, uključujući rodnu diskriminaciju, nejednakost u zaradama, nasilje nad ženama i nedostatak političke zastupljenosti.

Na radionici smo našim sugrađankama pripremili prigodne poklone, ali i jedan tekst koji će ih motivisati da se svaki dan BORE za svoja prava. Ovogodišnji Osmi mart u Okularu posvećen je temi rodne ravnopravnosti, a obeležen je radionicama u školama i Inkluzivnoj kući i uličnom akcijom, sve RAVNOPRAVNO.

Rad Okulara podržava Rekonstrukcija ženski fond.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *