pare ili život

Pare ili život

Pre 14 godina, M.V. vođena je trudnoća od strane nesavesnog lekara B.M. Sve je bilo u redu do devetog meseca trudnoće, sve dok lekar nije napravio grešku. M.V. je došla u bolnicu na zakazani porođaj, koji je lekar odložio i u bolnici je presedela više od šest sati. Pregledao je i zakazao porođaj za pet dana. Posle pet dana,  desila se ista situacija, samo što je sada presedela devet sati i porođaj je ponovo pomeren i zakazan za 29. novembar. Beba je počela umirati i tri dana pre porođaja  bila je polu-mrtva jer je M.V. dobila sepsu. M.V. kaže da je beba u stomaku bila hiperaktivna i da su ta tri dana bila veoma čudna.

M.V. je nakon nekoliko dana, po dogovoru sa lekarom, otišla sa svom opremom u porodilište u nadi da će je konačno poroditi. Međutim, doktor je opet odložio porođaj za 10. decembar. Druge pacijentkinje, koje su ležale sa M.V. u bolnici, rekle su joj da mora da mu da pare da bi je porodio što pre. Bez para, non stop će odlagati porođaj. Vođena svojim instinktom, a rešena da ne da mito, odmah posle izlaska iz državne bolnice, zakazala je porođaj kod jedne divne doktorke u Ćupriji, gde je 29. novembra otišla na porođaj. Kada je doktorka pregledala na ultra zvuku, videla je da je situacija opasnija nego što je bilo ko slutio. Porođaj je bio uspešan, međutim M.V. je imala jako nizak pritisak: 50/40, i bila je u veoma teškom stanju. Dobila je spinalnu anesteziju, što je izazvalo dodatne komplikacije. U toku porođaja M.V. nije mogla da se mrda, nije čula bebin plač, i tada je “pretrnula”. Beba je imala infekciju kože, tako da je to bilo još strašnije.

Kasnije je bilo sve u redu. M.V. se porađala dva sata i sve je proteklo kako treba. Nakon pet sati ustala je u nadi da će videti bebu, ali nakon spinalne anestezije treba ležati 24 časa. Na putu do bebe se onesvestila i ničega se ne seća. Probudila se živa i zdrava, ali tu bol nije stala, nastavila se. I dan danas seća se svega kao da je juče bilo.

Posle izlaska iz bolnice pisala je ministru zdravlja i upozorila ga na korumpiranog lekara. Ništa se nije promenilo jer lekar B.M. još uvek radi i to baš isto što i tad.

Ništa se od ovoga ne bi desilo da nema korupcije u zdravstvu i da “doktori” jure zdravlje, a ne novac. Ja sam beba iz priče i moja mama je rešila da ne da mito lekaru. Moguće je, tvrdi vam jedan četrnaestogodišnjak.

S.V.