Pitali smo mlade šta im nedostaje

Pre nego da započne projekat „Naša zajednica, naša budućnost – Ka većoj zapošljivosti mladih“, udruženje „Okular“ istraživalo je šta mladima najviše treba kako bi povećali svoje kompetencije za zapošljavanje. Kontaktirali smo više od 50 mladih osoba i zamolili ih da popune upitnik kako bi se prijavili/e za naše besplatne usluge i učestvovali/e u našem projektu.

Tačno 60 % mladih odgovorilo je potvrdno na naš zahtev i ispunilo je onlajn anketu.  Nezaposleno je 80 % (24 osobe) anketiranih, dok 20 % (6 osoba) ima  posao za koji smatra da nije adekvatan njihovom obrazovanju i/ili afinitetima. Mladi koje smo anketirali/e imaju različito obrazovanje: jedna osoba je završila samo osnovnu školu, najviše ih ima sa srednjom stručnom spremom ili gimnazijom (čak 20 – od kojih 80% ima srednju ekonomsku školu), par je završilo više i/ili visoke škole i imamo troje koje su završili pedagoški fakultet – učitelji/ce su, a nemaju zaposlenje. Što se radnog iskustva anketirane fokus grupe tiče, trećina nema nikakvog iskustva, jedna osoba ima iskustvo od 10 godina u komercijali, a ostali imaju iskustva u povremenim/privremenim poslovima do 5 godina. Radna iskustva su različita i uglavnom nemaju veze sa strukom i obrazovanjem anketiranih mladih osoba. Čak 23 anketiranih odgovorilo je da je zadovoljno svojim kompetencijama za posao za koji su se školovali, a ostali/e su zaključili da im nedostaje praksa i iskustvo kako bi valjano ispunjavali radne zadatke u budućnosti. Iznenađujuć za nas bio je podatak da skoro svi nisu zadovoljni/e svojim znanjem engleskog jezika. Jedna od ispitanih devojaka pohvalila se svojim B2 nivoom engleskog jezika, jedna je istakla da savršeno govori francuski, dok ostali/e ispitanici/e ne znaju strani jezik uopšte ili smatraju da imaju osnovni nivo poznavanja stranih jezika (uglavnom engleskog i francuskog). Troje ispitanih smatraju da imaju napredna znanja iz oblasti informatičke pismenosti, devetoro misle da je nivo znanja koje poseduju na srednjem nivou, a ostali su sigurni da im je potrebna obuka na ovu temu jer njihova znanja ne dosežu ni do osnovnog nivoa. Njih 16 nema nikakvu poslovnu biografiju, a ostali imaju, ali nisu sigurni u njen kvalitet.

Na pitanje koju bi uslugu želeli da dobiju od „Okulara“ njih 6 odlučilo se na pisanje poslovne biografije/motivacionog pisma, takođe, njih 6 za pomoć oko konkurisanja za posao, 7 za obuke u aktivnom traženju posla, njih par poželelo je savetovalište.

Sumirajući rezultate istraživanja i profile naših budućih korsnika/korisnica udruženje „Okular“ došlo je na ideju da oformi 3 različite usluge:

  1. Okular pričaonica – savetovalište za mlade
  2. Prilike i ti – pomoć pri pronalaženju zaposlenja, stručne prakse, samozapošljavanja, konkurisanja za posao, pretrage oglasa i sl.
  3. Obuke u aktivnom traženju posla – obuke iz osnova informatičke pismenosti (sa pisanjem poslovne biografije i motivacionog pisma na srpskom i engleskom jeziku) i kurs engleskog jezika

Kao koordinatorke/ke ovog projekta, voditeljke radionica i obuka i kursa jezika biće zaposlene mlade osobe koje su, takođe, nezaposlene, a mi smo ih u ovom istraživanju prepoznali/e kao osobe koje imaju znanja i kompetencije da kvalitetno sprovedu uslluge koje smo ponudili/e. Projekat će trajati do kraja decembra 2020. godine, a već smo preduzeli/e akcije u cilju njegovog produžetka jer smo ovim istraživanjem shvatili/e potrebu mladih ljudi da se usavršavaju u cilju pronalaska zaposlenja i prepoznali njihov apel za pomoć u samom procesu pisanja poslovnih biografija i konkurisanja za posao.

Možete se prijaviti za projekat popunjavanjem upitnika na:

https://forms.gle/tzaKnkULq5K6CgHTA

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije i kofinansiran sredstvima Vlade Republike Srbije, a sprovode ga Beogradski centar za ljudska prava, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), Nacionalna asocijacija praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR) i Empirija.