podmazivanje

Podmazivanje

Decembar, vetar, sneg provejava. Topli dom i pucketanje drveta iz malog kamina, jelka je ukrašena i sve miriše na novi početak, bolje sutra… Ma, prava zimska idila.

U jednom trenutku osetio sam da me strašno boli glava, jedan brufen i sve će biti u redu, pomislih. Nekoliko sati kasnije bolovi postaju sve jači i odlazim u hitnu. Hladna noć, klizav put i najzad, kada sam stigao, izmerili su mi pritisak i primio sam injekciju. Rekli su da obavezno posetim svog lekara, ukoliko mi ne bude bolje. Zahvalio sam i otišao.

Nekoliko dana kasnije ponovo isto, samo je bol postao neizdrżiv. Ponovio sam isti postupak, otišao u hitnu i nakon hitne, pravo kod svog lekara. Lekar mi je prepisao neke lekove i poslao na dalja ispitivanja kod neurologa.

Neurolog mi je dao još novih lekova i radio snimanje glave i rekao da, ako se ne promeni situacija, da mu se ponovo javim. Nekoliko dana kasnije, ništa se značajno nije promenilo. Otišao sam ponovo i radio neke testove, vadio krv, snimao glavu,…

Kaže doktor: “Žao mi je, ali sumnjam da imate tumor na mozgu.”

Milion pitanja vrzmala su mi se glavom. Ne razumem, odakle sada tumor, kako se to nije videlo na prošlim snimcima glave. Doktor mi je objasnio da nije moglo lepo da se vidi jer aparat nije adekvatan, nije dovoljno dobar za snimanje tog problema. Najbolje je da odem na snimanje u Beograd, mi ovde imamo taj uređaj ali je gužva, čeka se predugo…

Zakažem u bolnici u Beogradu snimanje, ali prvi slobodan termin bio je tek za četiri meseca od dana kada sam zakazao. Predugo, jer, šta ako jeste tumor, šta će mu se desiti za četiri meseca?! Odem ponovo kod svog lekara i objasnim mu o čemu se radi. Doktor mi je objasnio da zna da se to predugo čeka, ali i da ima “neke veze” da me  ubaci preko reda.

Konačno nešto dobro, tračak nade i osmeh pojavili su se na mom licu. Ipak, trajalo je kratko jer ta veza mora da se  malo “podmaže”.

Za trenutak sam zaboravio na šta tačno misli, bez obzira koliko mi je termin “podmazivanja” bio poznat. Objasnio je da je nagrada od 200 evra, koliko treba da dam za snimak, dovoljna za rizik koji će on i kolega da snose što su me ubacili preko reda.

Ostao sam u blagom šoku, i pristao sam. Dao sam 200 evra i dobio svoj snimak preko reda. Doktor još uvek radi, nažalost!

A da, nisam vam završio priču. Dobro sam, živ i zdrav, Bogu hvala. Ispostavilo se da nije ništa strašno već nešto što ne bih znao kako da vam objasnim ukratko. I mislim da je doktor odmah na početku video o čemu je reč, ali to nikada neću saznati. Iskoristio je priliku da uzme 200 evra.

 

N.B.