Pokretači/ce promena kreću u akciju

Početkom marta po troje mladih iz pet opština (Ćićevac, Varvarin, Lapovo, Paraćin i Ražanj) sastalo se na trodnevnom treningu kako bi naučilo kako se istražuju, osmišljavaju, zagovaraju, sprovode i izveštavaju akcije za mlade u lokalnim zajednicama koje predstavljaju. Timove iz svake od opština “pojačali” su i donosioci odluka, koji će u narednih godinu dana, a nadamo se i duže, raditi na tome da ovih 5 opština postanu, ako to već nisu, motivišuće i prijateljski okruženje, u kojima će mladi želeti da ostanu, a ne iz koga će što pre nastojati da odu u neki drugi veći grad ili neku drugu državu.

U svakoj od opština sprovešćemo istraživanje o stavovima i potrebama mladih, kreirati usluge/akcije koje su mladima potrebne i koje su označili kao prioritetne i tokom 2022. godine realizovaćemo ih, zajedno sa njima.

U ovim opštinama postoje lokalni donosioci odluka koji su zainteresovani da zajedno sa mladima osmisle i sprovedu akcije koje se njih tiču, jer shvataju potrebu mladih da žive u modernim, a malim opštinama.

Na treningu su timovi mladih posebno bili zainteresovani za javno zagovaranje i vežbanje sastanaka sa donosiocima odluka, pa se u svakoj od potencijalnih budućih projektnih ideja rodila i po jedna zamisao da se uspostavi formalna ili neformalna saradnja i sa javnim institucijama na području opština iz koje dolaze.

Pozivamo sve mlade ljude koji žele da se uključe u pokretanje promena koje će dovesti do stvaranja podsticajnijeg i boljeg okruženja sa jednakim mogućnostima za sve mlade iz opština Varvarin, Lapovo, Paraćin, Ražanj i Ćićevac da nam se pridruže, kao i sve donosioce odluka i medije da nam u tome pomognu.

Projekat finansira Schüler Helfen Leben (SHL).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *