Proslavljen Dan mladih u Ćićevcu

Deca i mladi iz nekoliko okolnih opština i ove godine proslavili su Dan mladih u Inkluzivnoj kući za decu i mlade u “Okularu” u Ćićevcu. Više od 40 mladih uživalo je u celodnevnim edukativnim i zabavnim aktivnostima.

“Jedan deo dana posvećen je turniru u društvenim igrama na otvorenom, koji je bio namenjen mlađem uzrastu, a zatim smo organizovali jednu radionicu iz našeg programa Kluba za mlade na temu “Zdravih životnih navika”, i za kraj, kao i svake godine, tradicionalno, pevalo se uz karaoke. Ove godine nismo bili posebno radosni zbog izazova koji je zadesio našu Aleksandru i zbog toga što nam je ona mnogo nedostajala, ali smo sigurni da ćemo sledeće godine svi zajedno opet slaviti ovde Međunarodni dan mladih, jer je to dan kome se najviše radujemo u toku godine”, kažu iz udruženja Okular.

Međunarodni dan mladih je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 12. avgusta. Prvi put obeležen 2000. godine, dan ima svrhu da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata. Datum obeležavanja ovog praznika određen je za 20. januar 2000. godine Rezolucijom 54/120 Generalne skupštine Organizacije ujedinjenih nacija, a prema preporuci sa Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu održane od 8. do 12. avgusta 1998. godine u Lisabonu.

Dan je zamišljen kao prilika da se skrene pažnja na pitanja mladih širom sveta. Koncerti, radionice, kulturne manifestacije i skupovi koje organizuju državne vlasti i omladinske organizacije održavaju se širom sveta u čast ovog dana.

Proslavu Dana mladih podržao je Schüler*innen Helfen Leben (SHL).

Vidimo se sledeće godine!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *