Prostor za nas

Udruženje Okular održalo je info sesiju za udruženja građana sa teritorije opštine Ćićevac, uvodnu aktivnost u projekat “Prostor za nas”, a u okviru Projekta podrške javnom zagovaranju u zajednici „Istraži – Osnaži“ u sredu 17. aprila 2024. godine.

“Problem je što 27 registrovanih udruženja građana u opštini Ćićevac nemaju prostor za rad i/ili održavanje svojih aktivnosti, odnosno to što su svi prostori koji su u javnom vlasništvu, a pogodni su za ovu namenu, prepušteni na ličnu volju onoga kome su povereni na održavanje. To u praksi znači da onaj ko ima ključ prostorije koja je u javnom vlasništvu odlučuje da li će neko udruženje ili neformalna grupa dobiti tu prostoriju za svoju aktivnost i pod kojim uslovima. Tako se dešavalo u prošlosti da neko dobije prostor za svoj rad, a da neko uopšte nije podoban da u toj prostoriji održi svoju aktivnost. U svakoj od mesnih zajednica postoji prostor koji je manje-više adekvatan za ovakve aktivnosti, ali se ne koristi. Na ovoj info sesiji razgovarali smo sa kolegama i koleginicama o značaju javnih prostora, o slobodi njihovog korišćenja i o našim potrebama, jer su sva udruženja specifična i drugačija. U odličnoj saradničkoj atmosferi dogovarali smo zajedničke zagovaračke aktivnosti na ovom projektu i razmenjivali ideje za sve potencijalne sledeće”, kaže Stefan Maksimović, koordinator ovog projekta.

Ovaj projekat se realizuje uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi ga Trag fondacija.

Foto: Okular

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *