Radionice za učenike srednjih škola održane u Varvarinu i Ćićevcu u cilju prevencije i zaštite od vršnjačkog nasilja i delikvencije

Mladi u Ćićevcu i Varvarinu rekli su u nedavnom istraživanju koje je sprovelo udruženje Okular da je vršnjačko nasilje i delikvencija jedan od prioritetnih problema u ove dve opštine. Posebno zabrinjava podatak da su mladi iz osetljivih grupa iz Ćićevca, učesnici našeg istraživanja, rekli da su svi pretrpeli ili trpe nasilje od strane svojih vršnjaka. Dominantan oblik zlostavljanja među vršnjacima je digitalno nasilje, pošto se različiti neprikladni sadržaji kojima je za cilj njihovo ismevanje i omalovažavanje, postavljaju na društvene mreže, ali ima i diskriminacije, verbalnog vređanja i omalovažavanja na osnovu rasne ili neke druge razlike.

Vršnjački tim mladih edukatorki udruženja Okular pripremio je radionice na ovu temu sa ciljem prepoznavanja i prevencije ovakvog oblika ponašanja. Radionice su prethodne nedelje održane za učenike Ekonomske škole u Ćićevcu i Srednje škole u Varvarinu.

Katarina Janev, mlada apsolventkinja Pravnog fakulteta u Kragujevcu, kaže da je akcenat ovih radionica na mladima u riziku i mladim delikventima, da su mladima predočene situacije u kojima oni mogu da se nađu i koje su to neprilike u kojima oni, kao maloletni počinioci krivičnih dela, mogu zakonski da budu odgovorni za svoje postupke. “Mladi iz obe opštine bili su vrlo zainteresovani da prisustvuju ovim radionicama. Bili su vrlo aktivni i puno su nam pomogli u tome što su se javljali i odgovarali na naša pitanja. Moj lični utisak na kraju održanih radionica je taj da su mladi iz obe opštine vrlo upoznati sa dešavanjima na ovu temu u njihovim opštinama, da su im pojmovi već bili poznati, ali i da će im nova znanja, koja su na njima stekli, biti vrlo korisna i praktična za dalji život.”, kaže Katarina Janev.

“Veliki problem mladih kod nas je taj što mladi često rade nešto loše, a da pritom nisu dovoljno svesni da oni, iako su maloletni, mogu za to da ogdovaraju. Primetili smo porast vršnjačkog nasilja i delikvencije i treba, pre svega, raditi na prevenciji ovakvog ponašanja, ali i na edukovanju i informisanju mladih koliko to njihovo rizično ponašanje može biti loše po njihove vršnjake, ali i po njih, jer su oni, iako imaju manje od 18 godina, odgovorni pred zakonom za ono što rade”, kažu mlade vršnjačke edukatorke posle razgovora sa mladima na radionicama.

Bratislav Tašić, profesor Srednje škole Varvarin, ali i koordinator Tima za za sprečavanje nasilja u ovoj školi, kaže da su preventivne aktivnosti ovog tipa najznačajnije za sprečavanje i smanjivanje vršnjačkog nasilja u školama. “Na ovoj radionici učenici su ne samo stekli znanja o tome šta je vršnjalko nasilje i delikvencija, već su mogli da nauče i kako prepoznati oblike nasilja, ali i da dobiju čitav niz praktičnih saveta za život. Mi verujemo da ćemo na ovakav način uspeti da ne samo podignemo svest o zaštiti od nasilja, već da ćemo uspeti da nastavimo ovu saradnju, koja će, opet, imati za cilj da se svi naši učenici osećaju bezbednim i da tu bezbednost širimo i van prostorija naše škole”, zaključio je Tašić.

“Ukoliko i u vašoj opštini ili školi postoji ovakav problem ili  želite da prevenirate da se on uopšte javi, udruženje Okular nudi besplatnu edukaciju za vaše učenike, samo nam se javite i dolazimo”, kaže Stefan Maksimović, koordinator projekta “Problem, promena, akcija”.

Ovo je jedna od aktivnosti u projektu “Problem, promena, akcija”, koji sprovode u partnerstvu Okular i Se Serbianews, a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

foto Okular

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *