Realizacija školske nastave za vreme trajanja pandemije virusa COVID-19

Nalazimo se u Ekonomsko – trgovinskoj školi Kruševac, isturenom odeljenju u Ćićevcu. Razgovaramo sa direktorom škole o pripremi učionica i rasporedu odgovaranja za učenike koji nisu zadovoljni ocenama.

Zbog svega što se desilo usled pojave virusa COVID – 19, koji je zahvatio celi svet i nije zaobišao ni našu zemlju, u Srbiji je od  16.  marta 2020. godine uvedeno vanredno stanje kako bi se zaštitilo stanovništvo i smrtnost svela na minimum.

Odlazak u školu je prekinut, ali se škola nije završila. Nastava se odvijala na daljinu. Online nastava za učenike srednjih škola odvijala se preko gugl učionica i viber aplikacije. Profesori su slali svoja predavanja, prezentacije i zaduženja za učenike. Učenici su odgovarali uglavnom pismeno,  a za učenike sa invaliditetom prilagođavan je način rada. Ja sam odgovarao tako što bih najpre sve naučio, a zatim slao govorne poruke. Časovi su se odvijali i van uobičajenog vremena za školu, ali se ipak sve u najboljem redu privelo kraju. U ovoj nedelju svi profesori šalju predlog ocena za zaključivanje.  Do 12. juna učenici koji su nezadovoljni ocenom treba da se prijave profesoru kako bi istu popravili.

Popravljanje ocena biće organizovano u prostorijama škole prema unapred dogovorenom vremenu. Mere samozaštite biće poštovane. Direktor je posetio školu i uverio se da je sve spremno, dezinfikovano, očišćeno i prilagođeno za rad u manjim grupama. Ostaje još da učenici pokažu svoje znanje.

Aleksandar Nešić

Rođen 25. 9. 2003. godine u Kruševcu. Živi sa roditeljima, mlađom sestrom i bratom u Ćićevcu. Učenik drugog razreda srednje Ekonomsko – trgovinske škole u Ćićevcu. Obrazuje se za zanimanje ekonomski tehničar. Dve godine unazad je stipendista Fondacije „Ana i Vlade Divac“. Uključen u aktivnosti Udruženja „Okular“. U slobodno vreme voli da sluša muziku. Zainteresovan je za proučavanje istorije.