SEPTEMBAR – MESEC PRISTUPAČNOSTI

Pre 10 godina u USA je septembar mesec proglašen za mesec pristupačnosti. Ove godine je u Srbiji 9. septembra organizovan panel “Srbija bez barijera”, sa ciljem obeležavanja meseca pristupačnosti i u susret Nacionalnom danu davanja, koji se obeležava 9. oktobra, na dan rođenja Mihajla Pupina. Na sajtu Fondacije Ana i Vlade Divac dolazimo do informacija da je obeležavanje Nacionalnog dana davanja ove godine usmereno ka osobama sa invaliditetom i njhovim problemima ali takođe i ka svim ostalim građanima, imajući u vidu da se svaka četvrta osoba suočava sa problemom nepristupačnosti.

Na sajtu Srpskog filantropskog foruma, koji je ustanovio Nacionalni dan davanja 2018. godine, saznajemo da se ove godine prikupljaju se donacije kompanija i građana za realizaciju projekata koji će poboljšati pristupačnost. Istovremeno, kroz kampanje i edukativne, informativne aktivnosti, i kroz uključivanje svih udruženja i organizacija, stvaraju se uslovi za donošenje adekvatnih propisa, pojednostavljivanje procedura, stvaranje kulture tolerancije i solidarnosti.

Vanja Stanojević

Rođen 4.8.1986. godine u Sisku (Hrvatska). Živi sa roditeljima u Stalaću. Nije pohađao školu. Ide u Dnevni boravak Centra za osobe sa invaliditetom „Duga“ u Kruševcu. Angažovan je u prikupljanju čepova za Udruženje „Čep za hendikep“ i motiviše svoje sugrađane/ke da mu u tome pomažu. Na njegovu inicijativu otpočelo je prikupljanje čepova i u Udruženju „Okular“. Voli društvo, uživa u muzici i šetnjama, ljubitelj je motora.