skuplja presuda

SKUPLJA PRESUDA OD LJUDSKIH ŽIVOTA

Razvodi, pljačke, ubistva, ilegalne prodaje… slučajevi koji prolaze kroz ruke sudija širom sveta. Poslednja nada za oštećenog koji očekuje da mu se vrati oduzeto i da se istina obelodani.

Da li možemo sa sigurnošću datvrdimo da će se, iako smo “čisti”, takva presuda i doneti? Ko, šta… ili možda, bolje rečeno, KOLIKO je potrebno da pravda pređe na stranu krivca?

Neke istrage traju mesecima, pa čak i godinama, do završetka i kažnjavanja počinioca, a neke nikada i ne budu otkrivene. Često slučajevi zastarevaju, a isti, kao što već znamo, ne vide ništa sem prepune fioke jednog sudije. Međutim, kada se neki slučaj stalno ponavlja i prijavljuje, svi očekuju da on bude i rešen, naročito ako je medijski ispraćen.

Krajem prošle godine u Leskovcu je razotkriven slučaj trgovine ljudima. Prijave nestalih ljudi su stizale i svi tragovi su vodili ka istom mestu i istoj osobi. Opasni, ali i ne tako vešti, M. M. mamio je ljude i na prevaru odvodio u inostranstvo, gde im se gubio svaki trag. Policija je uspela da pronađe M.M. i njemu više nije bilo pomoći… bar su svi tako mislili. Bio je pod prismotrom sve do zakazanog suđenja. Bio mu je zabranjen izlazak iz države, ali mu je kretanje bilo dozvoljeno. Taj slučaj je vodio sudija S.S. Dva dana pre suđenja M.M. dobija telefonski poziv od sudijinog brata P.S. Rekao mu je da, ako ne želi da leži u zatvoru, spremi 3000 evra. M.M. nije uradio kako mu je rečeno i tako je otišao na suđenje. Odluka suda je bila da M.M. bude osuđen na dve godine zatvora. Međutim, ta presudaje doneta je bez dovršene dokumentacije. Po završetku, M.M. dobija poruku od sudije lično: ” Imaš još jednu šansu. Donesi rečenu sumu novca i ja ću napraviti takvu grešku u dokumentima, da će se svi čuditi, a onda će suđenje morati da se ponovi.” M.M. je dostavio novac i suđenje je po drugi put zakazano. Sudija menja odluku i optuženi postaje lažno okrivljeni. Na njegovu, trenutnu, sreću, a na sudijinu veliku „žalost“, M.M. je oslobođen kazne.

Kao što svaka istina jednom ispliva, tako je i ova. Mnogima je bila sumnjiva ova priča, pa su se pozabavili njom. Ne dugo posle završenog suđenja, policija je pretražila sudijinu kuću. Našli u koverat sa 3000 evra, za koji je M.M. potvrdio da je dao sudiji. Tako su sudija i njegov brat, kao saučesnik, bili osuđeni na 5 godina zatvora.

Desetine ljudskih života ili novac… teško pitanje. Ako kao zanimanje odaberete: lekar, policajac, profesor, a i pravnik, imajte na umu da nečija budućnost, pa čak i čitav život, zavise baš od vas! Zato radite svoj posao ispravno i dostojanstveno!

Ovaj blog je podržala Crta u okviru inicijative Građani imaju moć.

A.N.