Sloboda, humanost, lični razvoj – motivacija za aktivizam

Da mladi mogu biti sjajni vršnjački edukatori, menadžeri i koordinatori različitih projekata, novinari i urednici medijskih redakcija, dokazuju nam Milena Popović i Nikola Bogojević.

Milena kaže da joj je, pored svakodnevnih obaveza koje ima, uvek nešto falilo da se oseti potpuno ispunjenom. Pošto je po prirodi komunikativna i društvena osoba, pomislila je da bi slobodno vreme koje ima moglo popuniti volontiranje i aktivnosti sa mladima i decom. Tako se odlučila da počne da volontira. Uz pomoć svog dugogodišnjeg prijatelja priključila se Inkluzivnoj kući za mlade u Ćićevcu i tada je sve krenulo. Kroz rad sa zanimljivim i posebnim ljudima stvorila je nova prijateljstva, putovala, nadograđivala svoja znanja i sticala različite veštine.

“Za mene je rad, koji se pre svega zasniva na druženju, mogu slobodno reci izmišljen posao. Tu se osećam lepo, vreme mi brzo proleti, razmenim iskustva i znanja sa različitim ljudima i uvek naučim nešto novo. Smatram da je društveno angažovanje na različitim događajima i u različitim situacijama nešto što me može odvojiti od drugih ljudi i dati mi potrebnu prednost u daljem radu i razvoju. Takođe, smatram da mi volontiranje donosi i unutrašnje zadovoljstvo, neprocenjiv osecaj da sam uradila nešto korisno za sebe i za svoju okolinu. Mislim da u okviru volontiranja možemo naučiti stvari koje su mnogo veće od jedne profesije, to je zapravo skup različitih veština, koje su po meni mnogo važnije od novčane naknade.” – kaže Milena Popović.

Nikola i Milena

“Sloboda, humanost, zabava, lični rast i razvoj – ovo je najkraće kako bih opisao bavljenje omladinskim radom iz mog ugla u Okularu. Pod slobodom mislim na slobodu u govoru, slobodu da budem ko želim, bez da se plašim da će me neko osuditi za bilo šta. Humanost je temelj svih aktivnosti koje sprovodimo, da nismo humanisti, ne bismo ni mogli da se bavimo ovom vrstom aktivizma. Naravo, gde je omladina tu su i mladi puni snage i vedrog duha koji jedni druge motivišu i podržavaju. Tako dolazimo i do zabave koja je jedan od bitnijih faktora koja omladinski rad izdvaja od običnog posla.” – objašnjava svoju motivaciju da postane aktivan mladi čovek Nikola Bogojević.

Milena smatra i da smo mi sami pokretači promena i da smo u mogućnosti da činimo opšte dobro na najbolji mogući način i time ostavimo svoj trag. Takođe, ovaj način angažovanja njoj je doneo mnogo dobrih stvari, a po njenom mišljenju jedna od bitnijih je zdravlje. Kroz ovakav način rada, oslobađa se stresa, fokusira se na druge stvari i na taj način problemi postaju manji i rešivi. Volontiranje je zaista lepo, stvara radnu naviku, donosi nova znanja i ono što je najbitnije – nova poznanstva i prijateljstva.

“Lični rast i razvoj su neizostavan deo u okruženju gde se, kroz različite radionice i seminare, stiču nova znanja koja odmah u praksi mogu da se primene. Kroz pomenute edukacije ne samo da se stiču znanja, već i upoznajemo nove ljude, a komunikacijom sa njima ostvarujemo i nova prijateljstva. Moja poruka tebi koji čitaš: Budi hrabar/ra, izađi iz zone komfora, priključi se organizacijama koje se bave mladima, budi i ti deo generacije koja je krenula putem promene! Tvoj mali doprinos može nekome puno da znači, a ono što ćeš ti da dobiješ je mnogo više nego što možeš da zamisliš.” -poručuje Nikola.

Ako želite da se pridružite Mileni i Nikoli, a imate od 15 do 30 godina, dođite na Okrugli sto projekta “Prvi put sa mladima o mladima” koje naše udruženje sprovodi sa partnerima iz Centra za kulturu i obrazovanje Sonta i Somborskim edukativnim centrom, koji će se održati u subotu 24.4.2021. u 12 sati u bašti kafea ITD u Ćićevcu.

Mladi učesnici/ce Okruglog stola će steći sledeće kompetence: kako uspešno održati lokalne debate kao metod za procenu lokalnih zajednica i potreba; kako komunicirati različite aspekte zajednice među različitim akterima, kao što su mladi, članovi drugih nevladinih organizacija i neformalnih grupa; kako izgraditi odnose sa različitim omladinskim akterima na lokalnom nivou, kako preuzeti odgovornost za razvoj svoje zajednice.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *