Srpski Erazmusovci u Zagrebu

Naši drugari iz osnovne škole zamolili su nas da izveštavamo o njihovom projektu, što smo mi sa oduševljenjem prihvatili, te vam prenosimo njihov članak povodom posete Zagrebu, gde su divno dočekani i lepo ugošćeni i gde su naučili nešto novo o novinarstvu.

U okviru projekta „Mladi novinari današnjice, odgovorni digitalni građani sutrašnjice“ prvi planirani susret održan je u Hrvatskoj koja je zemlja organizator ovog projekta. Prve aktivnosti organizovane su u Zagrebu od 21.10. do 25.10. 2019. i u tom periodu održano je više predavanja i radionica na temu digitalne pismenosti, zaštite dečijih prava u medijima, oblicima novinarskog pisanja, kao i prezentacije čuvenog hrvatskog štampanog lista „Modra lasta“, školskog digitalnog časopisa „Klinček“ i digitalnog časopisa za srednjoškolce srednja.hr.
U svim ovim aktivnostima učestvovali su četvoročlani timovi iz pet partnerskih zemalja: Španije, Rumunije, Srbije, Makedonije i Hrvatske. Srpski tim su činile direktorka naše škole Biljana Erdeljanov, nastavnice engleskog jezika Tamara Milić-Mihajlović i Aleksandra Ivanović i nastavnica tehnike i tehnologije i informatike Biljana Vučković. Prvi susret je bio zamišljen kao obuka nastavnika sa glavnim ciljem da se u svakoj partnerskoj školi pokrene digitalni školski časopis i održe radionice na teme medijske pismenosti. Naredni susreti će se održati u ostalim partnerskim državama gde će timovi uključivati i učenike i nastavnike.

Nastavnici u Zagrebu

Više na sajtu škole:

http://www.osdositejcicevac.edu.rs/young-journalists-of-today—responsible-digital-citizens-of-tomorrow.html

OŠ „Dositej Obradović“ iz Ćićevca će biti domaćin sledećeg susreta koji je planiran za maj 2020.godine. Unapred se radujemo što će naši učenici imati priliku da se oprobaju u svetu novinarstva,da se upoznaju, druže i razmenjuju mišljenja sa učenicima iz drugih zemalja, da putuju u inostranstvo i da šire svoje vidike na svim poljima.