Šta nam je doneo institucionalni grant

Pre nego da dobijemo Act institucionalni grant, naše udruženje bilo je udruženje za decu i mlade iz Ćićevca, jedne od najmanjih opština u Srbiji, a svakako najmanje u rasinskom okrugu. Da se razumemo, mi smo iz male opštine, ali nikada nismo bili malo udruženje. Od samog osnivanja nas je bilo mnogo, a u 2020. smo se duplirali, ili čak utrostručili.

Dobili smo sredstva dovoljna da nekog zaposlimo i to je nama bilo neverovatno, nedokučivo samo par meseci pre toga. Dileme gotovo da nije bilo ko je zaslužio da i formalno radi za Okular, pošto je Stefan Maksimović godinama pre svog zaposlenja volontirao, našao se na svakoj akciji i bio pomoć svakom našem članu i volonteru, kad god je to bilo potrebno. Stefan je momak koga vole svi, bukvalno. On naše udruženje doživljava kao svoju kuću, pa je češće u njemu nego kod kuće.

Od kada je on počeo da radi, udruženje je svakoga dana otvoreno, svako može da svrati, nešto pita, potraži pomoć ili da samo provede kvalitetno svoje slobodno vreme. Mi smo otvoreni za sve i kod nas je sve besplatno.

Ove godine napravili smo i svoj portal za mlade “Nek se čuje glas”, proširili svoje aktivnosti na još 9 opština u Srbiji preko projekta “Mladi i mediji u borbi protiv dezinformacija”, sprovodili smo pilot uslugu “Inkluzivni klub za mlade”, osnaživali “Super devojčice” i mlade da se bore protiv korupcije u “Nije ok – prepoznaj, prijavi, pobedi korupciju”, zagovarali da “Na mladima svet ostane” i podsticali ih da “Biraju da se aktiviraju”, igrali se, družili i zajedno stvarali na kreativnim i radionicama društvenih igara.

Okular je sada porastao, okuplja više od 30 članova, 50 volontera i 100 korisnika usluga i programa, a na našim aktivnostima ove godine širom Srbije učestvovalo je više od 1000 dece i mladih.

Mi vas zovemo, dođite, imamo nešto i za vas!

Rad Okulara je institucionalno podržan od strane Vlade Švajcarske kroz projekat Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske Inicijative.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *