sve se plaća

Sve se plaća – sve se vraća

Korupcija boli i onda kada se ne događa nama. Ipak, boli jače kada su u pitanju naši najbliži. Ovo je moja priča, tj. istinita priča iz moje porodice. Inicijali su izmišljeni, događaj je stvaran. Pre nego da zatražite mito, razmislite (pogledajte naslov).

Te 2008. godine, sada već pokojni hirurg u opštoj bolnici u Kruševcu, stavio je do znanja da pacijenta sa jakim bolovima u predelu stomaka i lumbalnog dela kičme neće pregledati i izvršiti intervenciju ukoliko pacijent ne bude prihvatio da nakon oporavka izvrši određene građevinske usluge u kući lekara u protivvrednosti u iznosu od 1000 evra.

Tada pedesetjednogodišnji pacijent S. R.,  nakon pogrešno dijagnostikovane bolesti bubrega i neadekvatnog lečenja u lokalnom Domu zdravlja, u sred noći, usled dejstva nepodnošljivih bolova,  javlja se na odeljenje hirurgije u Kruševcu. Nadalje, dežurni hirurg D. D. došao je do pacijenta, pogledao i izvršio procenu, nakon čega se udaljio, a zatim otišao i nije se pojavljivao sat vremena, sve dok pacijent  nije bio na samrti i u agoniji od bolova. Kada je doktor došao i ponovno pregledao pacijenta, ispitao ga je za zanimanje i materijalni status, a nakon toga je izašao i pogledao automobil kojim su pacijenta članovi porodice dopremili do bolnice. Komunikacija se promenila.

Pri sledećem razgovoru sa pacijentom, hirurg D. D.  otvoreno je  uslovio pacijenta S. R. da  će mu ukazati potrebnu  lekarsku pomoć ukoliko se pacijent obaveže da, po oporavku i izlasku iz bolnice, da lekaru novčani iznos od 1000 evra. Pacijent je izjavio da  on ne može isplatiti toliku sumu novca, a onda se  potkupljivi lekar tu nije zaustavio. Znajući, iz prethodnog ispitivanja pacijenta da je on građevinac, nastavio je sa „pregovorima“ i ucenama da mogu rešiti to na drugi način. Uslov je bio da pacijent polovinu već izrečenog iznosa isplati lekaru u novcu, a preostali deo „plati“ u obliku građevinskih radova. Nemajući kud, pacijent je prihvatio ponudu lekara. Lekar je operisao pacijenta i postoperativni tok prošao je najbolje moguće. Pacijent i njegova porodica bili su srećni što se sve završilo kako treba. Po izlasku iz bolnice i posle oporavka, pacijent je obećanje ispunio. Pored toga je i slučajno saznao da on nije usamljeni slučaj, već da je to uobičajna praksa ovog lekara.

Nekoliko meseci nakon toga lekaru je iznenada pozlio i preminuo je.

M.S.